måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Sveriges nya krav till EU: Acceptera bioenergi i taxonomin

Publicerad: 11 mars 2021, 11:08

Anders Ygeman, energiminister.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen kräver nu att EU-kommissionen stoppar ytterligare krav på bioenergi i den nya taxonomin.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Regeringen meddelar i dag att den tillsammans med nio andra EU-länder skickat ett gemensamt brev till EU-kommissionen.  I brevet meddelas kommissionen att länderna inte ställer sig bakom förslaget att införa ytterligare krav på bioenergi i EU:s taxonomi. Brevet är från den svenska regeringen undertecknat av energiminister Anders Ygeman. 

De nio länderna, utöver Sverige även Slovenien, Finland, Litauen, Estland, Slovakien, Ungern, Polen, Lettland och Tjeckien, skriver i brevet att det är avgörande att bioenergi som uppfyller hållbarhetskriterier i EU:s förnybarenergidirektiv också klassas som en hållbar investering enligt taxonomin. 

”Kommissionens förslag om bioenergi behöver revideras. Taxonomin måste vara utformad så att den leder till ökade investeringar i bioenergi, vattenkraft och annan förnybar energi”, säger Anders Ygeman i en kommentar. 

Anders Ygeman har också tidigare ställt krav om taxonomin till EU-kommissionen. Före årsskiftet skickade han tillsammans med Norges olje- och energiminister Tina Bru in ett brev med synpunkter om taxonomins bedömning av vattenkraft.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev