Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Trycket på Ericsson ökar inför tisdagens stämma – fler ägare nekar ansvarsfrihet för styrelsen

Publicerad: 28 mars 2022, 09:12

Ericssons huvudkontor i Kista.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Aktivistfonden Cevian blir nästa ägare i Ericsson att meddela sin avsikt att rösta mot ansvarsfrihet för telekomjättens styrelse och vd Börje Ekholm efter bolagets överträdelser i Irak.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Trycket på Ericsson ökar inför tisdagens bolagsstämma sedan ett flertal ägare har meddelat att de inte kommer att bevilja ansvarsfrihet för styrelsen och vd, bland annat den norska oljefonden, telekomjättens elfte största ägare. På måndagen ger Ericssons näst största ägare Cevian och småspararorganisationen Aktiespararna, med runt 70 000 medlemmar, samma besked, rapporterar Dagens industri. 

De tunga rådgivarna till institutionella ägare ISS och Glass Lewis har i sin tur uppmanat aktieägare att neka ansvarsfrihet för delar av respektive hela Ericssons styrelse. 

Bakgrunden är Ericssons överträdelser i Irak som telekomjätten kommunicerade i mitten på februari i år sedan journalister från Uppdrag Granskning ställt frågor till bolaget. Enligt telekomjätten genomfördes år 2019 en internutredning kopplat till verksamheten i Irak under perioden 2011-2019 där allvarliga regelefterlevnadsbrott identifierades.

Utredningen innehöll också misstankar om att pengar betalats till terrorgruppen IS, men Ericsson sade att de slutgiltiga mottagarna av betalningarna inte kunnat fastställas. 

Det är ovanligt att ägarna nekar styrelser ansvarsfrihet, vilket innebär att det går att driva skadeståndsanspråk på grund av styrelsen eller enskilda ledamöters agerande, skriver Dagens Nyheter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev