Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Uppsalahem bland de första att få lån för social hållbarhet – bred lansering på gång från Kommuninvest

Publicerad: 21 december 2020, 10:04

Emma Engman, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem och Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Foto: Emma Engman & Kommuninvest

Som ett av de första företagen i Sverige har Uppsalahem beviljats ett socialt lån för att finansiera en omfattande renovering av hyresrätter. Lånet kommer från Kommuninvest som håller på att utveckla en ny finansieringslösning för kommunala investeringar där social hållbarhet står i fokus.


Kommunägda Uppsalahem har som ett av Sveriges första bolag beviljats ett lån för social hållbarhet. Lånet på 255 miljoner kronor kommer från Kommuninvest som ger en ränterabatt för den sociala kopplingen. Pengarna ska användas till att finansiera renovering av cirka 370 hyresrätter i Eriksberg, genom den socialt anpassade Eriksbergsmodellen som Uppsalahem har utvecklat tillsammans med Hyresgästföreningen. 

– På övergripande nivå kan man säga att Eriksbergsmodellen bidrar till att fastighetsägare ska kunna fullfölja de tekniska behoven kring renovering, samtidigt som vi vill beakta våra hyresgästers möjligheter till inflytande. Vi ser att det är fullt möjligt att hyresgästen kan vara med och bestämma, säger Emma Engman, hållbarhetsstrateg på Uppsalahem.

Hyresgästens inflytande rör bland annat nivån av standardhöjning så att den ska kunna matcha behov och plånbok. På så vis minskar risken för att ekonomiskt svagare hushåll ska behöva flytta som en följd av renoveringen. Uppsalahem har aktivt jobbat med hyresgästdialog för att inkludera hyresgästerna i processen och för att de ska förstå hur olika val påverkar den kommande hyresnivån.

Uppsalahem har sedan tidigare arbetat med Eriksbergsmodellen, men för att få lånet beviljat från Kommuninvest har företaget behövt arbeta med att konkretisera och utveckla mätbarheten av de insatser som finansieras. 

– Vi såg det som en intressant möjlighet för att knyta Eriksbergsmodellen till finansiella termer. Det vi har gjort nu är att konkretisera nyckeltal och uppföljningsprocesser kring social hållbarhet i den här processen, säger Emma Engman.

Kommuninvests finansiering till Uppsalahem är en del av introduktionsfasen för en ny typ av låneprodukt kopplad till social hållbarhet. Grundprincipen är densamma som för gröna lån, med skillnaden att den investering som finansieras ska ha en tydlig koppling till arbete som främjar social hållbarhet. Särskild vikt läggs vid uppföljning och utvärdering av resultat. 

– Den fas vi befinner oss i nu är handlar om att säkerställa att produkten fyller ett behov och efterfrågas av medlemmar och kunder. Uppsalahem har ingått i den referensgrupp som bistått i utvecklingsarbetet och som nu erbjuds finansieringsmöjligheten, säger Björn Bergstrand, hållbarhetschef på Kommuninvest.

Totalt har Kommuninvest hittills lånat ut drygt 460 miljoner kronor för fyra investeringsprojekt med social koppling. Botkyrkabyggen, Trollhättans bostadsbolag Eidar och Botkyrka kommun är de andra aktörer som beviljats finansiering så här långt. 

Björn Bergstrand berättar att ambitionen är den nya låneprodukten ska kunna erbjudas alla Kommuninvests medlemmar – det vill säga drygt 290 kommuner och regioner i landet. En bred lansering kan ske under första kvartalet 2021, men något formellt beslut har ännu inte tagits. 

Lånen som hittills har beviljats är tänkta att tjäna som exempel på hur man systematiskt kan mäta och följa upp effekten av sociala projekt. Björn Bergstrand säger att akademisk forskning pekat på att för få sociala insatser genomförs i kommuner och regioner med tillräcklig grad av systematik kring mätning och resultat. 

– Ett socialt hållbart samhälle byggs inte enbart med infrastruktur, det måste också finnas ett genomtänkt systematiskt arbete kopplat till innehållet i den infrastrukturen, till människorna som påverkas av den. Vi har försökt utveckla ett låneinstrument där vi kravställer på de mjuka dimensionerna av arbete med social hållbarhet men finansierar det hårda, säger Björn Bergstrand.

Ett annat skäl till att Kommuninvest har valt att utveckla produkten tillsammans med ett antal referenskommuner, är att de kan tjäna som exempel för andra kommuner och regioner om vad ett socialt lån kan användas till för typ av finansieringslösningar. Det kan i sin tur bidra till att skapa en bild av hur stor efterfrågan är hos kommuner, kommunala bolag och regioner kring den här typen av finansiering. 

Om efterfrågan från kommuner och regioner är tillräckligt hög kan det på sikt leda till att Kommuninvest emitterar en social obligation. Det skulle möjliggöra för pensionsfonder och andra aktörer på kapitalmarknaden att bidra till finansiering av sociala projekt i kommuner och regioner. 

– En obligation är också ett låneinstrument fast i betydligt större skala. Det kan krävas upp till 75-100 beviljade lån innan det finns förutsättningar för att ge ut en social obligation, säger Björn Bergstrand.

 

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.