Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Utredare säger nej till skattelättnader för grönt sparande

Publicerad: 1 april 2020, 08:34

Regeringens utredare säger nej till skattelättnader för grönt sparande. Det finns ingen brist på kapital för gröna projekt, konstaterar utredningen.


Det finns ingen brist på kapital att investera i gröna projekt. Därför finns det heller inget behov av att ändra skattereglerna för att åstadkomma mer ”grönt sparande” och på så sätt rikta om investeringarna i hållbar riktning. Kortfattat är detta slutsatsen från den särskilde utredaren Birgitta Persson som i dag lämnar över utredningen ”Grönt sparande” till regeringen. 

”Med beaktande av att utredningen inte kan påvisa att brist på kapital är den främsta anledningen till att inte investeringar genomförs på ett sätt som leder till uppfyllnad av miljömålen, samt att förslagets positiva effekt på investeringstakten är osäker och svår att kvantifiera, kommer utredningen sammantaget till slutsatsen att skattereglerna inte bör ändras för att åstadkomma det syfte som direktivet anger”, skriver utredarna. 

Oavsett vilken analys som utredningen gjorde kring skattelättnader för grönt sparande ingick det i uppdraget att lämna ett heltäckande förslag på hur ett skatteincitament för grönt sparande bäst kunde genomföras. Här föreslår utredarna att Sverige följer den modell för grönt sparande som används i Nederländerna. Förslaget skulle i så fall innebära en skattereduktion som är kopplad till fysiska personer på ett så kallat ”miljöpsparkonto”. Utredarna föreslår här att skattereduktionen ska beräknas till 1 procent av ett kapitalunderlag som högst uppgår till 950 000 kronor per person och beskattningsår.

Läs utredningen ”Grönt sparande”
 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News