tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Var femte fondförvaltare misslyckas uppfylla SFDR-lagstiftningen

Publicerad: 7 oktober 2021, 09:11

Var femte fondförvaltare och 19 fonder levde inte upp till SFDR när Finansinspektionen gjorde sin kartläggning.

Foto: monsitj

Finansinspektionen har följt upp hur 69 fondförvaltare och 785 fonder lever upp till lagkravet att lämna hållbarhetsinformation. Var femte fondförvaltare och 2,5 procent av fonderna lever inte upp till kraven.

Ämnen i artikeln:

JuridikEuGröna InvesteringarRapportera hållbarhetsriskerGreenwash

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Det har gått drygt ett halvår sedan de nya EU-reglerna trädde i kraft som omfattar fondförvaltares skyldighet att lämna hållbarhetsinformation, den så kallade SFDR-lagstiftningen. Nu visar en kartläggning av Finansinspektionen att var femte fondförvaltare har missat att redovisa vilka negativa konsekvenser för olika hållbarhetsfaktorer som följer av deras investeringsbeslut, trots att det är ett krav i syfte att minska risken för grönmålning.

Av totalt 69 granskade fondförvaltare är det alltså 14 som inte lever upp till SFDR på just den här punkten. Av dessa uppger åtta att de har för avsikt att leva upp till bestämmelserna. Finansinspektionen skriver i sin promemoria att de inte utesluter att myndigheten kan komma att följa upp hur enskilda fondförvaltare lever upp till SFDR.

Enligt promemorian framgår också att nästan hälften av de granskade fonderna, 381 av 785, marknadsförs som hållbara. Dock har myndigheten hittat 19 fonder som gör anspråk på att vara hållbara men som varken främjar miljö eller social hållbarhet eller har hålbara investeringar som mål.

Läs Finansinspektionens promemoria 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev