lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbara finanser

Varannan riskkapitalist har nobbat investeringar på grund av hållbarhetsrisker

Publicerad: 27 maj 2021, 09:59

Foto: taa22

Allt fler riskkapitalister tar in hållbarhetsfrågor i sina investeringsbeslut. Men mycket jobb med klimatrelaterade risker återstår, visar en ny rapport från PwC.

Ämnen i artikeln:

Hållbarhetsrisker

JR


Hälften av drygt 200 internationella riskkapitalbolag uppger att de avböjt investeringsmöjligheter på grund av brister i bolagets hållbarhetsarbete. Det berättar PwC som i en ny global studie slår fast att frågor relaterade till hållbarhet nu tar en allt större plats i riskkapitalisternas investeringsstrategier. 

”Det råder inget tvivel om att aspekter kopplade till hållbarhet flyttar sig högre upp på riskkapitalbolagens styrelseagendor. I årets undersökning säger 56 procent att de här frågorna diskuteras på styrelsemöten minst en gång om året. Motsvarande siffra för två år sedan var 35 procent”, säger Viktor Lindroth, ansvarig för hållbara finanser på PwC, i en kommentar. 

I rapporten uppger också 75 procent av de tillfrågade riskkapitalbolagen att de alltid gör en genomlysning av uppköpskandidatens hållbarhetsrisker. Undersökningen visar emellertid att det finns mycket kvar att göra inom hållbarhetsområdet för riskkapitalbolagen. Till exempel uppger 91 procent av de tillfrågade riskkapitalisterna att klimatfrågorna är viktiga för bolagets investeringsportfölj, men bara 47 procent uppger att de initierat ett arbete för att tydliggöra investeringarnas exponering för klimatrisker. 

”Här ser vi utvecklingsbehov för branschen och inte minst när det gäller rekryteringar. Det handlar dels om att anställa fler specialister inom ESG-området och dels om att skapa en mer diversifierad medarbetarstruktur med en bättre jämvikt när det gäller kön, etnisk mångfald, ålder och socioekonomisk bakgrund”, säger Viktor Lindroth.

Läs PwC:s rapport 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev