Karriär
10 personliga hållbarhetsmål du bör sätta för dig själv inför 2018
Publicerad: 17 januari 2018, 10:25
Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att rädda vårt klimat och vår miljö. För att underlätta processen har Aktuell Hållbarhet listat 10 hållbarhetsmål som alla borde sätta för sig själva inför 2018.
Sätt upp tydliga mål
Det första målet är helt enkelt att sätta upp tydliga mål (hur ska du annars veta var du är på väg!?) Gör en lista: vilka är dina personliga miljömål för 2018? Det kan handla om att bara äta kött två dagar i veckan, eller om att ta cykeln till kontoret minst tre dagar i veckan. Det kan handla om att sluta flyga inom Norden, om att minska ditt avfall så att du inte behöver gå till återvinningstationen mer än en gång i veckan. Om att inte slänga någon mat under året, eller bara shoppa begagnat. Oavsett vilka dina mål är så är det viktigt att du sätter dem på pränt, annars kan du omöjligt veta om du uppfyllt dem när året är slut. Genom att läsa punkterna nedan kan du få inspiration till mål du kan sätta upp för dig själv.
Minska dina bilresor
Ha som målsättning att minska dina bilresor. Om du inte kan resa kollektivt till jobbet alla dagar så försök att se till att göra det åtminstone några dagar i veckan. Genom att ta en cykeltur eller en promenad till jobbet får du naturlig träning och kan skippa den där trista timmen på gymmet.De dagar då du har bilen bör du passa på att handla, slänga grovsopor och uträtta ärenden, saker som du behöver bilen till. På så sätt behöver du inte göra några onödiga bilturer de andra dagarna. Dessutom spar du pengar.
Minska dina flygresor
En tråkig men nödvändig punkt på listan. Bestäm dig för att inte resa med flyg inom Sverige, eller för att bara ta tåget inom Norden. Om du vill ta det ett steg längre tar du tåg i Europa och begränsar familjesemestrar utanför Europa till någon gång vart annat eller vart tredje år. Det kan kännas som en stor uppoffring för familjen och barnen men om du tänker tillbaka så var det så det såg ut för de flesta när du växte upp och man överlevde ju utan men. Vänd på det istället: hur spännande är det inte för barn att tågluffa? Hur många gånger har du inte sagt att du skulle vilja se mer av Sverige? Nu har du chansen
Ät rätt
Gör 2018 till året då du lär dig laga vegetarisk mat! Kanske väljer du bort köttet ett par dagar i veckan, eller så äter du bara kött under helgerna. Även om du bara minskar din köttkonsumtion lite grann så gör du skillnad. Välj ekologiskt och lokalproducerat och håll utkik efter säsongens frukt och grönsaker. Rättvisemärkt är särskilt viktigt när du köper produkter som kaffe, choklad och bananer. Att välja certifierad fisk och skaldjur bör vara en självklarhet.
Minska matsvinnet
Planera dina inköp. Det kan kännas lite trist om man är van att gå på känsla när man handlar. Men genom att planera dina matinköp spar du tid och pengar, men framförallt mat eftersom du inte kommer att slänga lika mycket. En välkommen bieffekt blir förmodligen att du äter mer hälsosamt. Om du är en person som tycker om att storhandla och ha skafferiet fullt bör du satsa på torrvaror, rotsaker och sådant som går att frysa. Färskvaror som frukt och grönt och färskt kött och fisk kan du komplettera med samma dag. Om maten riskerar att bli gammal: laga till den och frys in till ett senare tillfälle. Släng inte mat som passerat bäst-före-datum utan att först lukta eller smaka på den. Hur länge maten håller kan skilja sig mycket åt beroende på hur den förvarats och vilken tid på året det är.
Välj bort plast och onödiga förpackningar
Allt fler svenskar väljer bort plastpåsen och det bör du förstås också göra. Återanvänd de påsar du har hemma, ta med en tygpåse eller lägg maten i väskan. Om du vill gå steget längre och vara mer av en miljörebell kan du lämna onödiga förpackningar i butiken. Förklara för personalen att du inte har lust att bära hem en massa plast och papper som du sedan måste gå till återvinningen med, och be dem vidarebefordra budskapet till företaget som tillverkat produkten. Om alla gjorde på det viset skulle butikerna snart vara belamrade av papper och plast och onödiga förpackningar skulle förmodligen försvinna ganska snabbt.
Konsumtion
Testa dig själv, klarar du att bara köpa saker i second hand-affärer under ett års tid? Istället för att jaga kläder på rea kan du göra det till en sport att hitta de bästa second-handbutikerna eller blocketfynden. Om du inte klarar av att sluta shoppa helt, gör en lista på nödvändiga plagg du får köpa under året. Det kan till exempel handla om underkläder eller vinterskor. Kan du hålla dig till din lista? Gå på auktion eller loppis för att hitta möbler och inredningsprylar. Besök muséer eller utställningar istället för butiker. Känn lugnet när du kopplat bort konsumtionshetsen.
Hemmet
Det gamla vanliga: släck lamporna, satsa på giftfria städprodukter, tvätta fulla maskiner, låt inte vattnet rinna. Se över gamla vitvaror. Ur ett miljöperspektiv kan det faktiskt vara värt att byta ut gamla energislukande frysar, disk- och tvättmaskiner till nyare, mer energisnåla alternativ.
På jobbet
Om du inte själv är hållbarhetschef så kan du stötta denne genom att ta strid för miljön även på jobbet. Föreslå miljömärkta kontorsprodukter, städprodukter och hygienprodukter. Eftersträva ett pappersfritt kontor där kommunikationen huvudsakligen sker digitalt (men ställ för säkerhets skull in skrivaren på dubbelsidiga utskrifter). Hör dig för, vad har ni för elleverantör? Om leverantören inte är märkt med Bra Miljöval, föreslå att ni byter till en som är det. Pressa på för sopsortering i pentryt och hör efter med personalrestaurangen hur de jobbar mot matsvinn, och för återvinning. Ha åsikter om företagets resepolicy. Är tjänstebilarna miljöklassade? Finns cyklar och kollektivtrafik som resealternativ. Måste ni ens resa? Kan ni inte ha skype-möten istället.
Dela dina segrar i sociala medier
Om du verkligen vill påverka så är det mest effektiva sättet att få andra att följa ditt goda exempel. Publicera din lista i sociala medier och skryt med vad du åstadkommit under året. Utmana andra genom att publicera nästa års lista, där du givetvis höjt ribban ytterligare.
Lina Rosengren