Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

10 saker du absolut inte får säga på jobbet

Publicerad: 21 december 2010, 07:55

Att svära, prata om helgens bravader eller dra opassande skämt. Det är sådant som du aldrig ska göra på jobbet. Här har du hela listan.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det är nyhetssajten E24 som sammanställt listan och refererar till amerikanska Forbes:

”Det är inte mitt problem, det är ju hennes uppgift”
– Du gör inte bara bort dig själv genom att säga detta, utan du framstår även som en usel lagspelare. Om du blir ombedd att göra något som är utanför ditt område, säg istället ”jag brukar inte ha hand om detta, men självklart kan jag titta på det”.

” %&*# idiot!”
Att svära och vara arg reflekterar din personlighet och visar hur du jobbar. Ett sådant agerande kan bli till din nackdel eftersom du uppfattas ha kort stubin.

”Är du gravid? Får jag känna?”
Du får aldrig fråga en kvinna om hon är gravid, det kan bli ytterst pinsamt om hon inte är det. Att fråga om du får känna på magen är även det tabu. Du får endast göra det om hon bjuder in till det.

“Så du hade tänkt att jobba på distans efter att barnet fötts? Lycka till..”
Att vara missunnsam och påpeka hur arbetet kommer att påverkas när någon ska gå på föräldraledighet är väldigt negativt. Det uppfattas både nedtryckande och skapar dålig stämning.

”Åh, jag tror jag är magsjuk”
Prata om inte om din kropp och sjukdomar. Dina arbetskamrater kommer inte bara undvika dig utan även fundera på vilka som smittats.

”Jag var så full i helgen”
Om du slagit runt i helgen – ligg lågt med det på kontoret. Att prata om det kan få dina kollegor att känna sig obekväma och du framstår samtidigt som oprofessionell. Grundregel: prata aldrig om sex eller alkohol på jobbet.

”Hur många norrmän krävs det för att skruva i en glödlampa?”
Skämta inte om etnicitet, religion eller sexualitet. Det kan både skapa en dålig bild av dig och en dålig arbetsmiljö för dina kollegor.

”Vem är den nya snyggingen?”
Du ska absolut inte visa fysisk attraktion till dina kollegor. Oavsett om det är menat på skämt eller om det är allvar kan personen komma att känna sig obekväm. Ge istället komplimanger, såsom ”vad fin du är i håret, har du klippt dig?”.

”Jag skulle bara vilja spränga det här stället”
Folk kan helt enkelt ta dig seriöst och i värsta fall kan du bli anmäld och utredd.

”Varför röstade du på dem, är du dum eller?”
Man kan prata politik, men gör det försiktigt. Politik är ett känsligt ämne.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.