Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

10 saker vi stör oss på hos kollegorna

Publicerad: 3 december 2013, 04:48

För högljutt klagande, sena möten och matos från lunchrummet. Här är sakerna som får oss att se rött på jobbet.


1. Klaga på jobbet
Försök ha en positiv attityd. Att klaga över att du arbetar övertid eller får för lite lön kommer inte få någon annan på bra humör. Är du missnöjd, gå till chefen och hör om det går att göra något åt saken, eller se runt efter ett annat jobb istället. Att klaga utan att göra någonting åt din situation kommer inte vinna någon respekt hos arbetskamraterna.

2. Schemalägga viktiga möten sent på eftermiddagen
Det är alltid bra att schemalägga möten så folk kan planera sin arbetsdag. Men planera alltid in de viktigaste mötena på förmiddagen. De flesta människor arbetar sämre efter lunch. Att lägga möten sent kan leda till att deltagarna är mer envisa i beslutsfattandet och mindre mottagliga för nya idéer.

3. Komma försent
Att komma med ursäkten "Ledsen att jag är sen, trafiken var hemskt." fungerar en gång. Därefter bör du ha tillräckligt med erfarenhet från din pendlingsrutt för att kunna planera så att du kommer i tid.

4. Klaga på surfvanor
Att lägga kommentarer på kollegornas nätvanor kommer inte ge några nya vänvförfrågningar på Facebook. Att spendera tid på sociala medier har blivit en del av vardagen för många människor, oavsett hur mycket vissa stör sig på det. Så länge den anställde gör sitt jobb finns det ingen orsak att ogilla folks Facebookande.

5. Svara alla
Att få en inkorg fylld av mejl som inte angår en kan få även en zenmästare att börja koka av irritation, speciellt om det plingar till i telefonen eller dyker upp en notis på skärmen vid varje nytt mejl. Tänk en gång extra innan du trycker på svara alla.

6. Prata i megafon
Alla på kontoret behöver inte höra vad dina telefonsamtal handlar om. Tänk på försöka hålla en normal samtalston, eller gå iväg till ett avskilt rum om du har för ovana att prata högt.

7. Låt kollegorna komma innanför dörren till kontoret
… Innan du hoppar på denne på morgonen. Många har en liten startsträcka innan de kommer igång, låt dina arbetskamrater få i sig en kopp kaffe innan du öser över dem med information och uppgifter.

8. Missbruk av kontorets mikrovågsugn
Att ta med mat till jobbet som inte sprider den bästa doften i kontorsmiljö är en vanlig källa till irritation. Tänk på vad du lägger ner i lunchlådan.

9. Respektera andras utrymme
Att avbryta samtal eller dyka in oannonserat på någons kontor eller plats och bara börja prata ger signalen att din tid är viktigare än personens som du pratar med. Oavsett om ditt ärende är brådskande eller ej, fråga din kollega om denne har några minuter att avvara.

10. Sätta dit kollegorna via mejl
Om du mejlar en uppgift till en kollega, tänk efter innan du cc:ar dennes chef. Detta kan tolkas som att du inte litar på att kollegan kommer ta tag i uppgiften utan lite påtryckning vilket kan orsaka en konflikt. Om du anser att kritiken är befogad, tala då med personen ansikte mot ansikte om problemet.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.