lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

10 tips för en bättre semester

Publicerad: 24 maj 2010, 03:21

Att ta semester är inte det enklaste. Det är en sak att inte gå till kontoret. En annan att inte jobba. Här får du tio tips som gör din semester till den vila och tid för återhämtning den borde vara.


Semestern är förstås inte bara en lyx. Det är en period när du ska vila och skaffa ny energi inför det kommande året, skriver tidningen CIO Sweden.
– Det är viktigt att verkligen ta semester på semestern. Annars kan du inte göra ett bra jobb under årets mörkare perioder, påpekar psykoterapeuten och socionomen Helene Stolt.

Men det är inte lätt att ta den nödvändiga pausen. Här delar hon med sig av tio tips för hur du kan förbereda dig inför semestern.

1, Planera in luckor inför semestern så att du har tid att ta hand om oförutsedda händelser.

2. Ta det lugnare de sista dagarna innan du går. Prata med kollegor och fika mycket! Det är nödvändigt för att du verkligen ska varvar ner till semestern.

3. Stäng böckerna! Med andra ord avsluta så mycket du kan och skjut fram det du kan göra efter semestern.

4. Rensa skrivbordet.

5. Informera om hur du kan nås under semestern. Ett paradoxalt tips månne. Och tanken är att den här informationen bara ska användas i nödfall. Externa samarbetspartner bör förstås i första hand hänvisas till någon som inte har semester.

6. Delegera!

7. Se bärbara datorn som nödverktyg. Om du måste ta med din bärbara dator, undvik att ha den framme. Använd den endast i undantagsfall.

8. Välj e-poststrategi och håll dig till den. Det bästa är förstås om du bara ställer in e-posten så att alla som mejlar dig får ett besked om att du är på semester. Men om du inte kan släppa kontrollen och själv vill kolla e-posten, sätt upp en struktur för detta. Så att du exempelvis kollar e-posten en timme varje morgon eller kväll.

9. Upprätta en telefonstrategi. I bästa fall talar du bara om för växeln att du har semester och att alla samtal till dig istället ska tas om hand av någon annan. Om du vill lyssna av din telefonsvarare gör du lämpligen på samma sätt som för e-posten.

10. Var ledig! Det bästa är förstås att du inte alls ägnar dig åt jobbet på semestern. Men om du måste göra det – gör det strukturerat under begränsade tider och var helt ledig all annan tid. 10 tip10

Henrik Rådmark

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev