Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

2050: Konsultbolaget som vill skynda på kundernas klimatomställning

Publicerad: 23 januari 2013, 04:00

Idag, onsdag, startar det nya svenska konsultbolaget 2050. Bakom bolaget står en grupp kända miljöprofiler och målsättningen är enkel – att med sina kunder nå 2050 års klimatmål före utsatt tid.

Ämnen i artikeln:

Affärer

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det svenska klimatmålet för år 2050 lyder enligt Naturvårdsverket följande: "Utifrån tvågradersmålet och koncentrationsmålet på 400 ppm är visionen att Sverige år 2050 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären."

Med detta som utgångspunkt startar idag konsultbolaget 2050. Bakom det nya bolaget står en grupp välkända miljöprofiler som beskriver sig själva som drivna, erfarna och ivriga. Mottot är tydligt – "Fast Forward to a Greener Future". Lika tydlig är affärsidén – att hjälpa sina uppdragsgivare att klara klimatmålen genom strategier, kommunikationsstöd, beräkningar och nätverksbyggande.
– Vi har kort om tid att ställa om för att nå målen och därför är det dags att höja ambitionerna i klimat- och miljöarbetet ett par snäpp. Det vill vi göra tillsammans med engagerade företag och organisationer som ser värdet i att ta täten i omställningsarbetet, säger Nina Ekelund som kommer att arbeta som styrelseordförande för 2050 AB.

Gänget bakom 2050: Nina Ekelund, Göran Erselius och Mattias Goldmann.

2050 kommer aktivt att söka samarbeten med företag, organisationer och myndigheter som snabbt vill nå en långsiktigt hållbar utveckling. Nytillträdd vd på bolaget är Mattias Goldmann och som styrelseledamot och expert och ansvarig för klimat- och vattenberäkningar finns ingen mindre än Göran Erselius. Göran Erselius påpekar att 2050 inte enbart kommer att fokusera på klimatmålet.
– Ingen kan nå sina mål utan att först veta var man befinner sig. Därför vill vi hjälpa företag och organisationer att beräkna och analysera sin klimatpåverkan, sitt vattenfotavtryck och mycket annat, säger han.

Flera av personerna bakom 2050 AB har tidigare i olika former arbetat för klimatkompensationsföretaget Tricorona. På frågan vad 2050 har för koppling till Tricorona svarar Nina Ekelund att Tricorona just nu fokuserar på sin kärnverksamhet – utveckling av utsläppsminskande projekt – och att 2050 har Tricoronas projekt i sin portfölj.

Nina Ekelund är också en välkänd programdirektör för Hagainitiativet. Hon berättar att Hagainitiativet fortsättningsvis kommer att projektledas av 2050 AB.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev