Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

3 av 5 vobbar i vabruari

Publicerad: 18 Februari 2014, 12:09

Vi befinner oss mitt i vabruari, månaden då antalet vabb-dagar vanligtvis skjuter i höjden. Men många väljer att jobba trots att de är hemma med sjuka barn.


Det är influensatider och många föräldrar behöver stanna hemma från jobbet för vabba. Men en ny undersökning från Unionen visar att 60 procent väljer att vobba – jobba hemifrån med bibehållen lön från arbetsgivaren samtidigt som man är hemma för vård av sjukt barn – istället för att vabba.

Tre av fyra upplever att deras arbetsgivare har en föräldravänlig attityd, men 40 procent känner sig stressade över att få ihop privat- och arbetsliv när de är hemma och vabbar. Undersökningen visar att 80 procent av dem som vabbar ändå är tillgängliga för sin arbetsgivare i någon mån, och män, chefer och storstadsbor är de som är mest benägna att vobba.

– Tjänstemännen är lojala mot sitt arbete och är i princip alltid tillgängliga för jobbet. Arbetsgivaren behöver vara tydligare med vad som förväntas av de anställda, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Hela nio av tio av de svarande säger att de har möjlighet att jobba på distans, och majoriteten av de som vobbar gör det för att hinna med sina arbetsuppgifter. Två av tre anger att det inte finns någon att lämna över till när de är borta från jobbet och ungefär hälften vobbar för att underlätta för kollegorna. Av de som vobbar skulle var tredje hellre vabba.

Den något lägre ersättningen från Försäkringskassan vid vabbande är det få som anger som orsak till att de istället vobbar, endast en av tre säger att de vobbar av ekonomiska skäl.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.