Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

4 av 10 missnöjda med lönen

Publicerad: 25 Februari 2014, 09:22

Idag är det löning för de flesta, men hos många är det besvikna miner när de får lönekuvertet.


Upplevelsen av att ens lön är orättvis är vanlig. Fyra av tio anser att deras lön inte är rättvis jämfört med andra personer inom samma yrke. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av tidningen Kollega.

Men många är osäkra på hur pass bra deras lön är jämfört med såväl kollegor som andra yrken. 22 procent vet inte om deras lön är rättvis jämfört med andra personer inom samma yrke (varken på den egna eller andra arbetsplatser) och 39 procent har ingen uppfattning om nivån på sin lön i förhållande till andra yrkesgrupper.

Relaterat: Så stor blir din löneutveckling under karriären

Enligt Magnus Sverke, professor i psykologi vid Stockholms universitet, är en upplevd rättvis lön långt mycket viktigare för motivationen än den faktiska summan.

– Om vi var kollegor och jag fick 50 kronor mer än du i lönepåslag, samtidigt som du tycker att du gör ett mycket bättre jobb än jag, då skulle du kunna tappa sugen. Och det trots att det handlar om en skitsumma, säger Magnus Sverke till Kollega.

Bland de 932 svarande har 62 procent en lön på mellan 25 000 och 35 000 kronor i månaden och på ungefär hälften av arbetsplatserna diskuterar de anställda löner. Däremot är det fortfarande få som vill berätta för kollegorna vad de tjänar, på 76 procent svarar att de inte är öppna med vad de får i lönekuvertet.

Har du en rättvis lön? Kolla din lön på IDG:s lönebarometer

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.