Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

9 av 10 nyutexaminerade ingenjörer får jobb

Publicerad: 21 december 2010, 07:52

Om du är civilingenjör tillhör du en av de grupper som har lättast att få jobb i Sverige för närvarande. För den med utländsk bakgrund är det däremot svårare.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Cirka 90 procent av de nyutexaminerade civil- och högskoleingenjörerna inom bygg/data/maskin har fått jobb inom ett år efter tagen examen. Det visar statistik från Högskoleverket, skriver tidningen Kollega.

Endast veterinärer, landskapsarkitekter och läkare har lättare att få jobb än ingenjörerna.

Till skillnad från vården, där det inte spelar någon roll vilken etnisk tillhörighet du har, har nyutexaminerade inom teknik- och naturvetenskap samt juridik och samhällskunskap med utländsk bakgrund svårare att få jobb än andra. I snitt hade 74 procent av de med utländsk bakgrund fått jobb inom ett år, jämfört med 81 procent av kurskamraterna.

Absolut svårast på arbetsmarknaden är det för de nyutexaminerade med konstnärlig examen. Endast 43 procent av personerna i denna grupp hade ett arbete inom ett är efter examen, däremot framgår det inte om de fått jobb inom sitt yrke eller inte.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.