Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

”Äntligen är hållbarhetsfrågorna där de hör hemma”

Publicerad: 21 juni 2021, 11:29

Emelie Persson Lindqvist.

Emelie Persson Lindqvist är hållbarhetsprofilen som byter bransch precis när hon blivit riktigt varm i kläderna. Hennes karriär går via mode till samhällsbyggarsektorn och nu har hon nyligen tagit tjänst i finanssektorn där hon ser att en stor omställning och anpassning har påbörjats.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Du slutade nyligen på Sweco för att ta tjänst i Sustainable Finance-teamet på Handelsbanken. Berätta om din nya roll.
Avdelningen jobbar med finansiering till företag och mitt team fokuserar på produkter och rådgivning inom hållbar finansiering. Ett spännande område är till exempel hållbarhetslänkade lån och obligationer, där vi som bank är med och skapar en incitamentsstruktur i finansieringen som är kopplad till bolagets hållbarhetsmål.

 Vad tar du med dig till bankvärlden som du tror att de saknar idag?
– Erfarenheterna från andra branscher. I mode- och kommunikationsbranschen är man oerhört bra på att på både gott och ont och med kreativitet som verktyg skapa behov som kunden inte visste att hen hade i stil med ”nu ska vi ha stora sneakers igen”, ”du älskar ekologisk mat”, ”här ska man vara sommaren 2021 om man är någon att räkna med”. I teknikkonsultbranschen, där man sitter på oerhört många av samhällslösningarna, är man inte alls lika bra på det eftersom man har en tradition av att agera som beställningsmottagare. Men där är man istället oerhört bra på att vara nyfiken på kundens utmaningar och lösa problem tillsammans. Jag tar med mig båda dessa fenomen till bankvärlden - skapa behov kunden inte visste att hen hade kopplat till hållbarhetsnytta och att lösa utmaningarna tillsammans med kund med kreativitet som ett av verktygen.

Du har nu varit på banken i en dryg månad. Vad är ditt intryck hittills?
– En tsunami av EU-regleringar som är under utveckling väller nu över finanssektorn och näringslivet  och företagskunderna kämpar för att hänga med avseende taxonomin, det nya hållbarhetsredovisningsdirektivet, CSRD, och disclosureförordningen, SFDR, som träder i kraft inom ett respektive två år. Oerhört mycket makt ligger hos bankerna som nu kan agera som en motor i omställningen, vilket är supermäktigt. Hållbarhet är verkligen på riktigt i finanssektorn. Sen är folk mycket trevligare och ödmjukare än vad jag trodde, vilket förmodligen säger mer om mig än om dem.

Hur ser du på bankens och finanssektorns roll framöver?
– Bankerna kommer att fortsätta att vara motorn i omställningen och ännu mer makt och krav kommer att hamna på finanssektorn i och med regelverken skärps. Men allt som är regelverksstyrt tenderar att bli svart eller vitt, eller grönt respektive brunt, när mycket av kreativitet och framtida lösningar inte kommer att hinna låta sig kategoriseras. Det är ofta i gråzonen innovation sker och den måste också finansieras. Innovationen är kopplad till mångfald och där tror och hoppas jag att vi kommer se stor och oerhört nödvändig utveckling framöver i finanssektorn. Sen har vi naturresurser och biologisk mångfald som i dag är externaliteter i det finansiella systemet men som kommer att behöva internaliseras, det vill säga att vi kommer att behöva lära oss att räkna på värdet av biologisk mångfald. Sist men inte minst upplever jag att den sociala hållbarheten är eftersatt i finanssektorn, där måste vi också fram. 

”En tsunami av EU-regleringar som är under utveckling väller nu över finanssektorn och näringslivet och företagskunderna kämpar för att hänga med.”

Vilka blir de största utmaningarna?
– Att lösa dessa utmaningar på den oerhört korta tid vi har på oss.

 Vilka möjligheter ser du?
– Att vi anammar tidspressen och driver fram de här lösningarna inom fem år. I alla fall Handelsbanken har höga ambitioner och i och med bankens roll i samhället får det effekter på hela näringslivet. Äntligen är hållbarhetsfrågorna där de hör hemma.

Vad tror du det innebär för bolag respektive finansaktörer som ni?
– På kort sikt innebär det att både bolag och finansiella aktörer i och med de nya EU-regelverken kommer att få höga krav på omfattande och tidskrävande rapportering. Man kommer också att behöva rekrytera och avsätta resurser för att hänga med i utvecklingen framåt, det här är ju trots allt bara början.

Vad krävs på riktigt för att finanssektorn ska bli den katalysator lagstiftarna / EU vill att det ska bli?
– Ett starkt ledarskap och att man rekryterar kompetens med fler perspektiv. Finanssektorn måste växla upp i kreativitet.

Du har gått från modebranschen till samhällsbyggarsektorn och därefter till banksektorn? Vad ser du är den röda tråden?
– Att hållbarhet oavsett bransch i mångt och mycket handlar om samma sak och fungerar både som en vägvisare och ett filter. Är vår verksamhet hållbar? Hur vi gör den ännu mer hållbar? Är vi på de rätta frågorna? Och hur kan vi skapa ännu mer värde av våra produkter och tjänster och vårt hållbarhetsarbete? Det är frågor som företagen ställer sig  - eller borde ställa sig - oavsett bransch. Jag ser också tydligt att starkt ledarskap, mod och kreativitet alltid är viktiga ingredienser i ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Vad har du åstadkommit om två år när du blickar tillbaka?
– Då har jag lockat över fler hållbarhetsstjärnor till finansbranschen, varit med och skapat hållbar samhällsförändring genom ett oändligt antal transaktioner med hållbarhetsincitament, tillsammans med teamet lanserat minst en ny spännande produkt som gör ytterligare skillnad på marknaden, tryckt på rejält i mångfaldsarbetet och därmed summa summarum varit bidragande orsak till att Handelsbanken återigen är och utses av DI till Sveriges mest hållbara bank.

Emelie Persson Lindqvist

Titel: Sustainability Specialist, Handelsbanken 

Ålder: 40 år

Karriär: Hållbarhetsexpert och hållbarhetchef på Sweco 2015-2021. Sitter i styrelsen för Mistra sedan 2019 och även i styrelsen för Bergs School of communication sedan 2018. Dessförinnan verksam i modebranschen. Har läst Miljö och utvecklingsprogrammet på Södertörns högskola.

 

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.