torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Avlösning på chefsposten – efter mer än 30 år: ”Lyxigt att ta över”

Publicerad: 14 maj 2023, 05:12

Eva Eiderström, till vänster, går i pension och Sofie E Munteanu tar över som chef för Bra Miljöval.

Foto: Hannes Almeräng

Efter mer än 30 år tar en ny chef över verksamheten bakom Bra Miljöval-märkningen. Eva Eiderström som chefat sedan starten blir pensionär och Sofie E Munteanu tar över.

Ämnen i artikeln:

Naturskyddsföreningen

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


När Bra Miljöval startades var Boris Gorbatjov Sovjetunionens ledare, Sverige spelade ett ökänt dåligt världsmästerskap i fotboll för herrar och mot slutet av året återförenades Öst- och Västtyskland. Redan då var Eva Eiderström med och startade verksamheten Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens egen miljömärkning av produkter och tjänster.

– Jag har varit med och byggt upp verksamheten och det har förstås varit häftigt att ha varit med och byggt upp den verksamheten, säger Eva Eiderström.

– Från början var inte Bra Miljöval huvuddelen av verksamheten men det har blivit det nu, säger hon.

Men efter 32 år med chefsansvar väntar nu pension och Sofie E Munteanu har sedan 1 maj tagit över på chefsposten.

– Jag kommer från ett helt annat håll än många av de som jobbar där idag, men jag har varit aktiv och haft ett engagemang i släkten. Så det finns i blodet, men jag har inte alls jobbat med detta professionellt. Det ska bli spännande att göra skillnad och det känns lyxigt att ta över efter Eva som byggt upp något så väldigt bra, säger hon.

Hon ser framför sig en spännande tid där det framöver blir viktigt att fortsätta ligga i framkant kring kunskap och kriterier för märkningen inom produktområden som har stor miljöpåverkan. Även nya EU-regleringar som ska motverka exempelvis grönmålning och den gröna given i EU är stora frågor som kommer få effekter för verksamheten som hon framöver ska leda.

– Jag ser potential att vi som oberoende märkning får en större roll att spela då. Det är positivt men också en utmaning såklart.

Avdelningen hon tar över arbetar inte bara med Bra Miljöval-märkningen utan här ingår även till exempel hållbar konsumtion och resursanvändning.

– Vi jobbar mycket med att förändra normer, styrmedel och beteenden. Om vi vill att samhällsaktörer som näringsliv, offentliga verksamheter och olika konsumenter ska sluta med ett beteende så tror vi att förändringen är hjälpt av att vi visar på ett alternativt beteende. Där kan det ibland finnas en utmaning inom miljörörelsen och där kan Bra Miljöval-märkningen bidra som verktyg för förändring, säger Sofie E Munteanu.

Eva Eiderström, som nu går i pension efter att gått parallellt med sin efterträdare en period, ser fram emot ledigheten.

– Maj är ju en härlig månad att vara ledig, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev