torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Bra Flygs hållbarhetschef slutar – går till hajpat elflyg-företag

Publicerad: 28 april 2023, 11:21

Maria Fiskerud har gått vidare till Heart Aerospace, som har en svensk grundare och vd i Anders Forslund, tidigare forskare vid Chalmers.

Foto: Anders Wiklund/TT

Maria Fiskerud lämnar posten som hållbarhetschef för Bra Flyg. I stället tar Lars Resare över, som har en bakgrund inom SAS och OKQ8. Här är vad Maria Fiskerud ska göra i stället.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterFlyg

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Maria Fiskerud har lämnat rollen som hållbarhetschef på Bra Flyg och i stället börjat på ett nytt jobb som Innovation Ecosystem Lead på Heart Aerospace i Göteborg.

– Jag har sagt upp mig själv. Jag har börjat på Heart Aerospace. Jag vill jobba med elflyg. Jag tycker om att jobba ”i framtiden”, säger Maria Fiskerud till Aktuell Hållbarhet.

I det nya jobbet ska hon arbeta i elflygbolagets projekt tillsammans med flygplatser och flygbolag, både på nordisk och svensk nivå.

Maria Fiskerud är nöjd med vad hon åstadkommit på Bra Flyg och nämner då lansering av bioflygbiljetter där flyget går på 50 procent bioflygbränsle, elflygsprojekt tillsammans med Vinnova och öppning av Volvos egen bioflyglinje Göteborg – Lyon.

Men numera är det alltså enbart elflyg som gäller.

– Nästa år kommer vi ha en fullstor prototyp som vi kan både ladda och taxa, 2025–2026 kommer vi börja testflygningar och 2028 ska det vara kommersialiserat. Vi följer planen så ser ut som om vi kommer lyckas med det.

En möjlig första destination är Mariehamn på Åland.

– Med den teknik vi har i dag kan man flyga 20 mil. Det kan man tycka inte är så mycket, men det är i första hand intressant för sträckor där det är svårt att dra väg eller järnvägsspår. Vi har en rutt i Norge som är 7 kilometer med flyg, men ska du åka bil eller buss ska du runt en fjord och det tar minst tre timmar. Och ska du flyga från Luleå till Umeå måste du först ner till Arlanda och vända, det bär sig inte med små flygplan. Elflyget är billigare både i underhåll och när det gäller själva bränslet så då kan du flyga direkt.

Genom den hybridlösning som används i dag kan flygsträckan öka till 45 mil med hjälp av eldrift från bioflygbränsle. Utan den hade det inte gått att flyga mer än 10 mil i dagsläget, på grund av säkerhetsföreskrifter. Bolaget prioriterar den tysta eldriften vid start och landning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev