måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Därför tog han klivet från bankvärlden: ”Kraven kommer bara öka”

Publicerad: 7 december 2022, 13:20

Erik Feldt har flera chefsposter i Nordea bakom sig.

Foto: Sabina du Rietz

Hallå där...Erik Feldt, partner Forever Sustainable samt styrelsemedlem ZeroMission, som lämnat bankvärlden efter nära tre decennier.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobbVeckobrev

Barbara Taltavull

barbara.taltavull@aktuellhallbarhet.se


Varför börjar du på ny kula?

– Jag hade jobbat i 27 år på Nordea i olika ledande roller, gjort väldigt många saker och haft väldigt roligt, men ville göra något som enbart var kopplat till hållbarhet. I våras blev jag partner på Forever Sustainable där jag dragit igång en Sustainable Finance-enhet. Jag vill ägna min tid åt att jobba för omställningen till en hållbar framtid där finansbranschen har en nyckelroll.     

Vad ska ni göra?

– Vi är ett fristående och nätverksorienterat bolag där jag kan jobba väldigt fritt. Det är en bra utgångspunkt för att göra skillnad. Det krävs att företagen gör väldigt mycket på kort tid. Vi är en think tank och konsult som hjälper företag i alla branscher. Vi vill också vara en brygga från akademin, föra ut forskningen till näringslivet och hjälpa till så mycket vi kan med omställningen. Min roll är hållbar finansiering, att hjälpa företag att uppfylla kraven och förstå dem. Företag kommer inte kunna låna pengar av bankerna i framtiden om de inte kan berätta om sitt hållbarhetsarbete. Finansmarknadens krav kommer bara öka.   

Vilka bolag befinner sig i riskzonen?

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om att uppfylla krav, det viktiga är att se det positiva värdet i att uppfylla dem för företaget och samhället. Alla bolag som inte tar detta på allvar riskerar att få problem med investeringar och lån framöver. Det är inte bara nice-to-have utan need-to-have nu. Många är inkörda på att rapportera, men det gäller att börja agera rätt, att jobba aktivt med klimatavkastningskrav, med governance, med social hållbarhet etcetera.   

Ruta: Erik Feldt - Spelar trummor

Namn: Erik Feldt

Familj: Hustru, två utflugna barn och en golden retriever.

Bor: Sollentuna, men på väg att flytta in till stan.

Utbildning: Civ ek Stockholms Universitet, Prince of Wales Sustainable Program, University of Cambridge, Advanced HR Executive Program, University of Michigan, Inter Alpha Banking Program, Insead.

Karriär: 27 år i Nordea med ledande positioner inom bland annat kapitalförvaltning, HR, hållbarhet och samhällsengagemang. Innan dess 3 år som journalist och redaktör på Finanstidningen.

Förtroendeuppdrag: Medlem i Ashoka Support Network och styrelseledamot i ZeroMission.

Fritidsintressen: Musik, litteratur, matlagning och golf.

På nattduksbordet: Gäddbibeln av Tobias Fränstam.

Dold talang: Spelar trummor.

Ville bli som liten: Arkitekt.

Hur viktigt har social hållbarhet blivit?

– Företagen måste visa hur de jobbar med det också för att uppfylla investerarnas krav, i värdekedjan, som arbetsgivare och i samhället. Det sker en klar ökning av sociala obligationer. Vi ser samarbeten i bland annat fastighetsbranschen där man bygger renare hus och samarbetar med kommuner för att skapa mer attraktivt boende. Sociala lån kommer öka mycket. Det har varit en backlash där man pratat mycket om greenwashing, men den tiden är förbi. Det måste göras på riktigt, jag tror fler och fler företag förstår det. Taxonomin kommer påverka jättemycket.

Hur tror du satsningar på social hållbarhet påverkas av världsläget?

– Vi har ett krig i Europa, galopperande energipriser och en inflation som är klart utmanande. Innan kriget är slut är det svårt att se en ljusning i makrobilden. Än så länge har vi inte märkt att satsningarna på social hållbarhet påverkas, men ju längre och djupare krisen blir desto svårare blir det att hålla det fokuset uppe. Men de som orkar blir vinnare.         

Du sitter även i styrelsen för Zero Mission. Vad gör du mer idag?

–Jag är en av cirka tio personer i Norden i Ashokas supportnätverk. Ashoka stöttar socialt entreprenörskap med ambitionen att förändra hela systemet till ökad hållbarhet. I nätverket ingår nära 4000 sociala entreprenörer i över 90 länder. I Norden finns ett 20-tal, som valts ut efter en social due diligence. De som är med får stöd att skala upp idén. Deras största problem är finansieringen. De lever på donationer och stipendier.      

Vad kan du göra nu som du inte kunde göra på banken?

– Jag har en annan frihet nu att skapa relationer och samarbeten som är helt inriktade på hållbarhet. Jag kan också styra min egen tid på ett annat sätt än tidigare. Ett annat plus är att Forever sitter på Norrsken som är ett mycket inspirerande ställe där man också får ha hunden med sig. 

Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan/ frågorna 2023?

– Det är att fortsätta fokusera på omställningen till en fossilfri ekonomi och att säkerställa finansieringen till hållbara företag, där inte minst den sociala hållbarheten måste prioriteras. 

Tre snabba

Vilka är dina roligaste jobbminnen?

– Det är mycket som har varit roligt och framför allt är det alla fantastiska människor jag träffat. Men jag minns ett ledningsmöte när jag var i HR. Vi hade ofta väldigt kul på våra möten men den här gången skrattade vi så mycket att det till slut var någon som knackade på och sa ”så där roligt får ni inte ha på jobbet”.

Värsta nattmanglingen?

– När Nordea skulle köpa ett fondbolag och vi hade hemliga, nattliga möten på en advokatbyrå. Det blev ingen affär.

Knivigaste frågan (i arbetslivet)?

– Hur vi ska kunna accelerera omställningen och lösa klimatkrisen.

 

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev