torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

De fattar ordförandeklubban i mångfaldsorganisationen

Publicerad: 13 april 2023, 14:20

Petra Karmteg på DNB blir ny ordförande i Diversity Charter Sweden.

DNB:s COO Petra Karmteg är ny ordförande i Diversity Charter Sweden, den svenska delen av en europeisk plattform inom EU-kommissionen som arbetar för mångfald och inkludering i arbetslivet.

Ämnen i artikeln:

Industri

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


DNB är tillsammans med ett 130-tal svenska företag, institutioner och organisationer medlemmar i Diversity Charter Sweden och har varit det sedan 2021. Bland medlemmarna finns ett flertal svenska storbolag, som Volvo Cars, Vattenfall och Ikea.

Diversity Charter är världens största nätverk inom mångfalds- och inkluderingsfrågor och samlar 15 400 organisationer som representerar över 17 miljoner anställda. Sedan 2010 ingår Diversity Charter i EU-kommissionens arbete. Nu blir det alltså DNB:s Sverige-COO Petra Karmteg som fattar ordförandeklubban för ett år framåt.

Vad ser ni fram emot mest med ordförandeskapet?

– Jag ser fram emot att få driva denna viktiga fråga och verkligen göra skillnad i svenskt näringsliv. Mångfald och inkludering handlar om affärsnytta, vi som samhälle har inte råd med att så mycket kompetens går förlorad, nu krävs snabb och varaktig förändring. Att diversifierade arbetsplatser leder till ökad innovationskraft och lönsamhet är ingen nyhet men det är tydligt att fler initiativ, kunskapsdelning och inspiration fortfarande behövs, säger Petra Karmteg i en kommentar till Aktuell Hållbarhet.

Vilka är de viktigaste frågorna som Diversity charter driver idag i Sverige?

– Vi är världens största nätverk inom mångfalds- och inkluderingsfrågor och samlar 15 400 organisationer som representerar över 17 miljoner anställda och fungerar som en språngbräda för företag och organisationer som vill öka sin kreativitet och konkurrenskraft med hjälp av dynamiken i en organisation som sätter mångfald före enfald.

– I Sverige har vi drygt 130 medlemsföretag i dag och målsättningen är att ha över 200 medlemmar till 2025. Då kan vi också bli fler på kansliet och erbjuda mer och bättre tjänster och utbildningar för att våra medlemmar ska ta större kliv för att öka mångfalden.

– Diversity Charter erbjuder precis det som behövs, kunskaps- och erfarenhetsdelning mellan företag och organisationer och även ett internationellt perspektiv som är så viktigt för stora delar av det svenska näringslivet.

Vad efterfrågar företagen av våra politiker på området?

– Det skiljer sig självfallet mellan olika aktörer men oavsett vad politiken kan komma att skapa för förutsättningar framöver för att främja frågan skulle jag vilja lyfta företagens egna ansvar och inte minst affärsnyttan. Mångfald och inkludering handlar om verksamhetsutveckling, ett arbete som bör göras av många anledningar. Att ta tillvara varje individs fulla potential, att skapa diversifierade team som fattar de allra bästa besluten och att skapa dynamiska arbetsplatser där människor trivs är det som i slutändan kommer att vara mest gynnsamt för företagen.

Hur står sig mångfaldsarbetet bland svenska företag idag tycker ni?

– Hos de allra flesta större bolag så står mångfalds- och inkluderingsfrågor högt på agendan men det finns fortfarande okunskap och en viss osäkerhet kring hur frågorna ska hanteras. Hur börjar man? Vilka konkreta åtgärder behövs i ett första steg? Hur skapar det affärsnytta? Det här är frågor som vi kan hjälpa bolag att få svar på genom våra utbildningar och vår kunskapsdelning inom nätverket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev