Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Ekomodernisterna får sin första generalsekreterare

Publicerad: 16 augusti 2021, 09:54

Ekomodernisterna tror på tillväxt och kärnkraft. De fick i dag sin första anställda i generalsekreteraren Karolina Lisslö Gylfe

Foto: Fredrik Bengtsson

Ekomodernisterna heter en miljöorganisation som tror på tillväxt och kärnkraft. I dag fick de sin första anställda och generalsekreterare.


Svenska Ekomodernisterna grundades 2019 av ordföranden Take Aanstoot men det är först i dag som den ideella organisationen får sin första anställda i Karolina Lisslö Gylfe. 

Karolina Lisslö Gylfe kommer närmast från den ideella föreningen Mattecentrum. Tidigare har hon grundat miljöorganisationen Bee Urban och år 2014 försökte hon starta ett nytt miljöparti med namnet Grön Demokrati. I grunden har hon en fil kand i biologi från Stockholms universitet med inriktning mot marin ekotoxikologi.

- Det är det jag finner så oerhört attraktivt med ekomodernisterna att vi anser att tillväxten inte står i motsättning till hållbarhet utan den är nästan en förutsättning för miljömässig hållbarhet, säger Karolina Lisslö Gylfte till Aktuell Hållbarhet.

Organisationen har enligt henne 200 medlemmar hittills och förutom synen på tillväxt skiljer sig synen på kärnkraft från de andra stora svenska miljöorganisationerna.

- Ska vi åtgärda klimatproblemet kan vi inte ha en negativ inställning till den energin.

Men varför ska vi satsa på kärnkraft, när förnybart dels är mycket billigare och dels går mycket fortare att bygga i en tid när vi har kort tid på oss att minska utsläppen av växthusgaser?

Enligt Karolina Lisslö Gylfe beror det på hur man räknar. Hon menar att Sverige satsat för lite på att utveckla kärnkraften och att Sveriges övriga miljöorganisationer styrs av en syn på kärnkraften som skapades under 1980-talet.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.