Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Ericsson lyfter fram hållbarhetsarbetet vid rekrytering

Publicerad: 4 januari 2021, 09:19

När Ericsson rekryterar lyfter företaget fram att det finns en plan för hur de anställda kan påverka samhällsutvecklingen.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

För Ericsson har det blivit viktigt att lyfta fram hållbarhetsarbetet när ny personal ska anställas. Bland annat arrangerar telekomföretaget nu tävlingar med klimatfokus för att förtydliga sina ambitioner.


Ericssons hållbarhetsarbete har blivit en viktig pusselbit i företagets rekrytering och personalpolitik. Och utan att knyta an till hållbarhetsfrågorna skulle det arbetet bli betydligt svårare, menar Anki Ljung, ansvarig för Ericssons rekrytering i Sverige.

Till stor del handlar det om att tydligt visa Ericssons arbete med Agenda 2030 och att lyfta fram att anställda i företaget kan vara med och påverka samhällsutvecklingen och att det finns en tydlig plan för det.

– De kandidater vi vill anställa ska många gånger jobba med innovativa teknologier som bidrar till en hållbar och uppkopplad värld. Det är jätteviktigt att vi lyfter fram det för att vi ska hitta rätt talanger och vara en attraktiv arbetsgivare. Vi försöker få in det i hela rekryteringsprocessen. Det börjar med att prata om hållbarhet när vi vill nå nya personer, men stannar inte där. Det måste fortsätta under anställningen, för att skapa mer engagemang och bygga stolthet, säger Anki Ljung.

En viktig del av Ericssons arbete med att använda hållbarhetsfrågorna i rekryteringssammanhang handlar om tävlingar och kampanjer.

– I år har vi exempelvis ett klimattema på tävlingen Ericsson Innovation Awards, där vi uppmanar studenter att komma med förslag på lösningar i klimatfrågan. Det är inte en specifik rekryteringsåtgärd men ett sätt att marknadsföra oss så att studenter får veta hur vi tänker kring frågorna.

Hur är hållbarhetsarbetet och personalarbetet organiserat?

– Organisatoriskt sett så rapporterar hållbarhetschefen till marknadschefen och jag tillhör HR-funktionen. Eftersom hållbarhetsarbetet är integrerat i hela Ericssons verksamhet pratar och jobbar vi väldigt nära varandra om hur vi ska få anställda att bidra i hållbarhetsarbetet och hur vi kan lyfta fram det. Jag behöver veta vilka hållbarhetsfrågor vi prioriterar så att jag kan lyfta upp det i rekryteringen.

Anki Ljung ser även de undersökningar som görs kring studenters värderingar av en attraktiv arbetsgivare som ett viktigt underlag. Och trots att hållbarhetsfrågorna har fått ett stor genomslag i samhällsdebatten värderas de nu något lägre av studenter än tidigare.

– Det kan bero på att studenterna nu tar det för givet att företagen jobbar med hållbarhetsfrågor, oavsett om det handlar om miljöfrågor eller sociala perspektiv. Även om alla som söker jobb hos oss inte ställer frågor om hållbarhet är det en fråga som de gärna diskuterar och en del har läst på väldigt mycket.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.