fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

”Extrajobb har inte skadat förtroendet”

Publicerad: 1 mars 2012, 12:18

Energimyndigheten JO-anmäldes när medarbetaren jobbade halvtid på en branschorganisation. Men händelsen har inte skadat förtroendet för myndigheten, menar de.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenTomas Kåberger

I oktober JO-anmäldes Energimyndigheten för att de lånat ut en av sina experter till branschorganisationen Svensk Energi, företrädare för vattenkraftsindustrin. I ett brev till Riksdagens Ombudsmän (JO) ger Energimyndigheten sin syn på saken.

Historien börjar för två år sedan när
generaldirektör Tomas Kåberger beviljar medarbetaren Susan Linton tjänstledigt på halvtid för att jobba som sekreterare i en utredning om att stärka vattenkraftens roll för organisationen Svensk Energi. Uppdraget varade under ett år.

Thomas Korsfeldt, tidigare generaldirektör på Energimyndigheten, ledde utredningen. Susan Linton hade tidigare jobbat som myndighetens stabschef och planeringschef under just Thomas Korsfeldt.

Tomas Kåberger bedömde att Susan
Lintons uppdrag var lämpligt med hänsyn tagen till utredningens objektiva och förutsättningslösa ansats. Den kunde likaväl ha initierats av regeringen eller myndigheten, skriver Energimyndigheten i sitt svar till JO.

Energimyndigheten menar att halvtidsjobbet på branschorganisationen inte räcker för att påverka förtroendet för hennes opartiskhet i rättslig mening. Tvärtom gjorde bakgrunden henne ”mer än lämplig” för uppdraget. Det har heller inte skadat myndighetens anseende, menar de.  

Organisationen Älvräddarna
som står bakom JO- anmälan menar däremot att den kvinnliga medarbetaren suttit på dubbla stolar och att uppdraget hos Svensk Energi skadat Energimyndighetens oberoende ställning.

Det finns enligt dem inget i Energimyndighetens regleringsbrev eller förordning som pekar på att myndigheten ska ”föreslå åtgärder för en framtida utveckling av vattenkraften”.

Nu granskar JO fallet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev