måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Fackets rapport: Svårt för offentlig sektor att rekrytera – hot mot klimatomställning

Publicerad: 23 januari 2023, 10:36

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer. Foto: Pressbild

Offentlig sektor i Sverige är mindre attraktiv än den privata – det leder till rekryteringsproblem. I förlängningen utgör kompetensbrist och rekryteringssvårigheterna inom offentlig sektor ett hot mot klimatomställningen, menar fackförbundet Sveriges ingenjörer.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobb

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Fackförbundet Sveriges ingenjörer har i en ny rapport kartlagt offentlig sektor och deras möjligheter att rekrytera. Rapporten som facket tagit fram är ingen kul läsning för de offentliga arbetsgivarna – den visar bland annat att färre i offentlig sektor ser goda möjligheter till karriärutveckling och att löneutvecklingen är sämre jämfört med privat sektor. Ingångslönerna är lika varandra, men efter 20 år i yrket är medellönen i privat sektor ungefär 10 000 kronor mer i månaden jämfört med en offentliganställd.

”Min bedömning är att det blir svårt för de offentliga arbetsgivarna att digitalisera och ställa om samhället i klimatvänlig riktning om inte både löner och villkor förbättras kraftigt, särskilt för erfarna ingenjörer”, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges ingenjörer, i en kommentar.

Sveriges ingenjörer flaggar dessutom och varnar för stora pensionsavgångar de kommande åren – enligt rapporten utgör de offentliganställda ingenjörerna som är 50 år eller äldre 40 procent.

Hela rapporten finns att läsa här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev