torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Får nytt ansvar i Nacka – hon blir klimat- och miljödirektör

Publicerad: 27 februari 2023, 08:58

Charlotte Persson, ny klimat- och miljödirektör i Nacka kommun. Foto: Nacka Kommun/pressbild

Så sent som i somras blev hon Nacka kommuns miljö- och bygglovschef, men nu byter hon uppdrag inom kommunen – 1 mars blir Charlotte Persson ny klimat- och miljödirektör.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobb

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


– Det kommer sig av att politiken har ett ökat fokus på de här frågorna och då har man kommit fram till att man vill ha en klimat- och miljödirektör som driver frågorna, säger Charlotte Persson till Aktuell Hållbarhet.

– Nacka gör väldigt många bra saker i dag. Mitt jobb blir att skapa systematik och att säkra att det vi gör leder till det som vi ska uppnå, fortsätter hon.

Miljöansvar ingick även i din tidigare roll, hur skiljer sig den nya rollen mot din tidigare?

– I den tidigare rollen ingår miljö, men det blir ett tydligare fokus nu. Det handlar egentligen inte om några nya frågor utan om tydlighet, vi sätter fingret på vad som funkar och inte funkar.

Nacka, som är en förortskommun till Stockholm, ska växa kraftigt de kommande åren. Utbyggnaden av tunnelbanan är en starkt bidragande orsak till det. Charlotte Persson beskriver Nacka som en kommun som är snabba på att hänga med i nya innovationer, med koldioxidbudget, innovativa projekt inom stadsutveckling, energieffektivisering i egna lokaler, satsningar på solceller och laddinfrastruktur till fordon som bara några exempel på det. Dessutom är invånarna engagerade och kunniga i frågor som rör hållbarhet, menar hon.

Ser du några förbättringspotentialer?

– Absolut! Hade allting varit löst så hade jag nog inte hoppat på, säger Charlotte Persson och fortsätter:

– Vi kan bli tydligare när det gäller att se vad det vi gör faktiskt leder till. Vi är duktiga på väldigt mycket, men vi kan titta mer på det vi gör och se var det ger effekt. Sen kan vi bli bättre på uppföljning och kommunikation med Nacka-borna, för att nyttja deras engagemang på ett bra och strukturerat sätt.

Charlotte Persson har erfarenhet av ett flertal tjänster i offentlig sektor, bland annat som chef för Botkyrka kommuns enhet för hållbar tillväxt. Hon har även varit konsult hos WSP med inriktning på processledning, strategi och hållbar utveckling.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev