tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

”Finns det ingen planet så finns det inga jobb – det här är en facklig fråga”

Publicerad: 2 november 2022, 07:48

Hilda Johansson, Vision. Foto: Pressbild

Hallå där
… Hilda Johansson, ett av Sveriges första klimatombud och ordförande i Vision Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Klimatångest

KT


Du var med i den arbetsgrupp hos fackförbundet Vision som tog fram den nya rollen klimatombud som lanserades under våren. Varför ville ni göra detta?

– Fackföreningsrörelsen är Sveriges största föreningsrörelse och en av de största påverkansorganisationerna vi har i vårt land. Vi har en redan uppbyggd struktur för hur vi påverkar på arbetsplatser, den är till och med lagstadgad. I dag är det många som har klimatångest och vi såg att vi kan arbeta på samma sätt men med klimatfokus. Finns det ingen planet så finns det inga jobb, så det här är en facklig fråga. Vi vill också ha en rättvis omställning. Det är en viktig fråga för många av våra medlemmar och blivande medlemmar.

Du själv jobbar inom Göteborgs stad, vad gör du som klimatombud där?

– Bland annat har vi tittat på vad Göteborgs stad har antagit för mål och hur staden har tänkt jobba med klimatfrågan. Vi har också tittat på revisionerna av klimatarbetet. När vi ser att förvaltningarna inte hänger med och lever upp till sina åtaganden kan vi lyfta att det behövs bättre förutsättningar för dem som jobbar med miljö- och klimatfrågorna. Vi har också klimatglasögonen på oss i andra frågor som lyfts inom vår samverkansstruktur.

Har du några konkreta exempel på frågor du vill driva?

– Miljöledningssystemet är det viktigaste, det är där vi kan göra störst vinster för klimatet. Vi kommer att vara en nagel i ögat på alla som halkar efter och hela tiden påminna dem att det inte går att prioritera bort frågan. Vi kan också påverka politiker och påminna om att de inte bara kan fatta ett beslut och sedan gå vidare, de måste också se till att det finns förutsättningar att nå målen och följa upp arbetet. Allt faller inte på plats bara för att de uttalat ett beslut i kommunfullmäktige.

Har du någon mer hjärtefråga?

– En personlig sak som engagerar mig är matsvinnet, exempelvis inom äldreomsorgen i Göteborgs stad. På vissa ställen slängs mer mat än det äts eftersom vi måste laga lika mycket mat till alla oavsett om de äter eller inte. På grund av olika regler får vi inte heller ge bort mat som blir över. Det tycker jag är för dåligt, det måste finnas ett annat sätt.

Hur mycket upplever du att du kan påverka?

– Jättemycket. Jag har varit fackligt aktiv i många år, man lär sig med tiden hur man ska göra. Vi har stor möjlighet att påverka om vi engagerar oss, det går verkligen att göra skillnad. På egen hand är våra möjligheter ganska begränsade, men som klimatombud får jag en helt annan arena att verka på.

Vad har ni fått för respons från arbetsgivarna?

– Överlag bra, men lite förvirrat ibland. Alla arbetsgivare jag har mött har förstått att de måste ha ett klimatarbete och att det är en prioriterad fråga, om inte annat så för att få kunder.

I dag är ni runt 50 klimatombud inom Vision. Vet du om andra fackförbund är på väg att följa efter er?

– Det är flera som har hört av sig och är nyfikna, men jag vet inte om något annat förbund tagit beslut om att gå vidare och införa rollen. Men den är fri att kopiera för den som vill.

Jobbar i Göteborg

Namn: Hilda Johansson.

Yrke: Planeringsledare för stadsliv på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Aktuell med: Ett av Sveriges första klimatombud i fackförbundet Vision. Satt också med i den arbetsgrupp hos Vision som tog fram den nya rollen.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev