Karriär
”Fler perspektiv och bakgrunder gör oss bättre”
Publicerad: 2 maj 2023, 10:30
Åsa Nilsson Billme.
Foto: Jack Mikrut/Dagens industri
En ledning som är djupt involverad i arbetet med jämställdhets- och inkluderingsfrågor och som aktiverar medarbetarna. Det är betydande delar för ett framgångsrikt jämlikhetsarbete, menar Åsa Nilsson Billme, chef för Nordeas jämställdhets- och inkluderingsarbete.
Ämnen i artikeln:
IndustriMångfald och jämställdhet är drivande för affären slår Nordeas chef för mångfald och inkludering, Åsa Nilsson Billme, fast.
– Fler perspektiv och bakgrunder gör oss bättre. Vi blir bättre på att förstå våra kunder, just eftersom vår kundkrets består av en mångfald av människor, säger hon.
Nordea har nyligen nått förstaplatsen i revisionsjätten EY:s årliga lista She Index som mäter jämställdhetsarbetet i nordiska företag. Både i Sverige och Finland rankas finansjätten i toppen.
– Det är klart att jag är jättestolt. Det är ju ett kvitto på att vi är på rätt väg. När vi jämför med tidigare år så ser vi att våra resultat förbättras. Vi ser att det vi gör faktiskt ger de resultat som vi vill ha, även om vi fortfarande har mycket kvar att göra, säger Åsa Nilsson Billme.
Vad är det som gör att ni får de här resultaten?
– Jag tror att nyckeln är att vi har ett delat ägarskap för frågorna i Nordea.
– Steg för steg har vi lyckats integrera mångfald och inkludering och kopplat det till vår verksamhet. För att nå dit vi vill, behöver vi sätta tydliga mål och ge organisationen verktyg att nå dit och jag tror att kombinationen av ett starkt medarbetarengagemang och att det är högt på ledningens agenda är anledningen till att vi steg för steg tar oss framåt.
Nordea jobbar med ett flertal olika grupper som specifikt fokuserar på frågor som jämställdhet, hbtqi, kulturell mångfald, ålder eller funktionsvariationer. Att se flera perspektiv samtidigt är viktigt anser Åsa Nilsson Billme.
– Jag tror verkligen på att ju fler perspektiv vi får in, desto bättre blir vi också på varje enskilt område. Det blir en kedjeeffekt när vi ständigt lyfter inkluderingsperspektiven, tar ställning och hela tiden ökar vår kunskap, säger hon.
Medarbetarnas engagemang är oerhört viktigt här påpekar hon.
– Det är en enorm källa till kunskap för hela Nordea, eftersom varje medarbetare har kunskap om sin situation. Hittar vi bra sätt att dela den kunskapen så kan vi också göra riktade åtgärder.
De olika medarbetargrupperna har, förutom tät dialog med Åsa Nilsson Billmes team, också en särskild kontakt på koncernledningsnivå som bollar och diskuterar gruppernas input och perspektiv. Ett nätverk för anställda som har familjemedlemmar med särskilda behov är ett exempel på en av idéerna som förverkligats utifrån det här arbetet.
– De har regelbundna möten för att lyfta det som är viktigt och som skulle kunna bli nästa steg för oss.