Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Forskning: Så hanteras gröna entusiaster på jobbet

Publicerad: 6 mars 2012, 12:14

I vår startar KTH ett spännande forskningsprojekt.


Forskaren Annika Skoglund vid KTH är nyfiken på hur företagen tar hand om sina miljöintresserade medarbetare och deras kunnande. Tydligen är hon inte ensam, för Ragnar Söderbergs stiftelse har beviljat forskningsanslag.
‒ I vissa fikarum sitter en massa lappar om att sopsortera efter sig och spara på diskmedel. Engagemanget bubblar bland medarbetarna men hur tar företagen hand om det här på ett bra sätt, undrar Annika Skoglund.

Hon
berättar att svenska företag och medarbetare är lämpliga studieobjekt, eftersom miljötänkandet är långt framskridet. Projektet innefattar även en resa till det mer klimatskeptiska Australien, för att samla material och göra jämförelser.
‒ I Sverige kan man redan studera hur individer erbjuds att ta enskilt ansvar och anpassa sitt sätt att leva på i miljösyfte, men få har studerat hur miljöansvar fördelas och tillvaratas inom företag, säger Annika Skoglund.

Vissa
företag byter namn på sin VD till hållbarhetschef, medan andra lägger över miljöansvar på rekryteringsenheten och personalansvariga. Olika lösningar ger olika mandat och förutsättningar för att bedriva miljöarbete.
‒ Men det är ingen som tittat närmare på hur grön entusiasm bland anställda hanteras. Och hur viktigt är företagets miljöarbete för att attrahera medarbetare? Ser jag på nästa generation undrar jag om de ens vill jobba på ett företag som inte tar miljöfrågorna på allvar, berättar Annika Skoglund.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev