torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Från arkitekt till hållbarhetsstrateg

Publicerad: 18 november 2019, 14:13

Malin Sjölund Olsson på arkitektfirman Krook & Tjäder har de senaste sex åren jobbat med kvalitets- och miljöfrågor på koncernnivå. Nu blir hon firmans första hållbarhetsstrateg.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Malin Sjölund Olsson har jobbat som arkitekt på Krook & Tjäders kontor i Göteborg där hon under de senaste sex åren även ingått i en grupp som arbetet med kvalitets- och miljöfrågor på koncernnivå.

Vad blir det första du gör som hållbarhetsstrateg?
– Jag har tagit fram en hållbarhetsstrategi över koncern. Vi har även gjort en handlingsplan kopplad till strategin och jag kommer att fokusera på frågorna i handlingsplanen. Just nu håller jag på med en kartläggning av kompetens inom hållbarhet på koncernnivån. Vi har också kopplat en bedömning av våra viktigaste hållbarhetsaspekter i uppdrag till Agenda 2030, de globala målen, för att se var vi kan göra störst skillnad.

Vilka frågor ska ni jobba med enligt handlingsplanen?
– Kommunikation är en fråga som vi kommer att jobba mycket med, för vi känner att vi gör mycket mer än vi kommunicerar. Vi kan väldigt mycket inom koncernen men vi har inte alltid förmedlat det. Vi har också tagit fram ett hållbarhetsverktyg som kan ge ytterligare input. Det ger kunskap och bygger på delaktighet från alla inblandade i uppdragen. Vi samarbetar oss fram till vad som är viktigast att tänka på.

Vad är det ni har gjort som ni inte har förmedlat?
– Vi har alltid jobbar med hållbarhet. Vi har bland annat flera hållbarhetscertifieringar inom miljö- och samhällsbyggnad, vi har tre Citylab-samordnare, jag är certifierad miljöbyggsamordnare och vi har en Breeam AP (”advisory professional” eller rådgivare, reds anm) som ger råd i en projekteringsgrupp. Våra arkitekter har gestaltat många hållbara byggnader och miljöer.

Social hållbarhet ingår enligt Malin Sjölund Olsson naturligt i allt som arkitektfirman ritar, då utformningen påverkar beteenden i den fysiska miljön.
– Vi arbetar även ideellt, till exempel med pro bono-projekt. Bland annat ritar vi en läkarstation i Nya Guinea.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev