lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

”Hållbarhet handlar om förmågan att tänka långsiktigt och inte enbart fokusera på problem här och nu”

Publicerad: 16 februari 2016, 05:00

Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Missa inte Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Mia Edofsson, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Akademiska Hus.

Ämnen i artikeln:

Volvo

Mia Edofsson arbetar som hållbarhetschef på Akademiska Hus sedan drygt 3 år tillbaka. Hon kommer närmast från Volvo Personvagnar där hon arbetade med att ta fram långsiktiga strategier för bilarnas miljöprestanda. Mia är utbildad civilingenjör inom energi- och miljöteknik vid Chalmers tekniska högskola och har arbetat med hållbarhetsfrågor hela sitt yrkesliv.

Vad arbetar du som?

– Jag arbetar som hållbarhetschef på fastighetsbolaget Akademiska Hus.

Vad gör en hållbarhetschef på Akademiska Hus?

– Jag arbetar främst med strategiska frågor. Hållbarhet handlar om förmågan att tänka långsiktigt och inte enbart fokusera på de problem som måste lösas här och nu. Min roll bygger på att vara ett stöd i hur hållbarhet kan integreras i utvecklingen av våra byggnader och hela campus. Jag vill fungera som en katalysator mellan oss och våra kunder för att skapa en gemensam och hög ambition vad gäller hållbarhetsfrågorna.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Ingen dag är inte den andra lik. Under en dag kan jag och mina medarbetare inom hållbarhetsområdet jobba med konkret och handfast hjälp till vår organisation. Det kan vara att förbättra en rutin eller förstå hur ett nytt lagkrav påverkar oss. Vi arbetar även strukturerat med långsiktiga ställningstaganden som en certifieringsstrategi för byggnader och stadsdelar, vidareutveckling av våra hållbarhetsmål och frågor som rör samarbeten med våra kunder och andra intressenter. En annan viktig del i mitt arbete är att göra hållbarhetsfrågorna lättillgängliga och tydliga – både inom Akademiska Hus och externt för att alla ska förstå att de är en del av lösningen.

Vad är det roligaste med att vara Hållbarhetschef?

– Att arbeta med strategiska frågor och ställningstaganden tillsammans med andra kloka människor är det som inspirerar mig mest. Det är här framtiden finns!

Vilken är din största utmaning just nu

– Den största utmaningen i dag är också den största möjligheten – att hela samhällsutvecklingen har ändrat fokus och insett vikten av att arbeta med hållbarhetsfrågor. Med detta kommer ett kreativt kaos av nya idéer och oprövade lösningar. Här gäller det att navigera rätt och hitta sätt att hantera det komplexa utbudet på bästa sätt så att de innovationer och satsningar som görs verkligen ger önskad effekt.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin, Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask, KTH:s miljöchef Birgitta Westin, IBM:s CSR-ansvarig Susanna Salwen och Stena Lines hållbarhetschef Erik Lewenhaupt.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev