fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hållbarhetschefen: ”Det saknas verkligen folk”

Publicerad: 30 januari 2023, 06:00

”Det saknas verkligen folk. Och det är så tydligt att det är kopplat till att omställningen börjar ta fart”, säger Andreas Gyllenhammar, Sweco. Foto: Getty Images, Pressbild/Sweco

Miljontals nya jobb måste skapas inom EU för att möta klimatmålen, men brist på kvalificerad arbetskraft sätter stopp.
– Vi klarar inte av att skala upp, säger Andreas Gyllenhammar på Sweco.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobb

JS

Jenny Stiernstedt


Sverige och världen ska ställa om till hållbarhet och för det krävs ny arbetskraft. 

Hur stora styrkor som kommer att krävas framåt vet ingen med säkerhet i dag, men flera försök till beräkningar har gjorts.

Exempelvis uppskattar McKinsey att omkring 11 miljoner nya jobb måste skapas inom EU för att klara målet om nettonoll i utsläpp fram till år 2050. Totalt rör det sig om 18 miljoner arbetare som kan komma att behöva omskolas, enligt konsultfirman. 

– Det saknas verkligen folk. Och det är så tydligt att det är kopplat till att omställningen börjar ta fart, säger Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef för Sweco.

Enligt honom hör Sweco till de bolag som tidigast märker av bristen på arbetskraft; att personal saknas syns först hos konsulterna, innan läget blir akut på fabriksgolven. 

– Konsulter är som ett ‘early warning system’ på att det håller på att smälla till. Vi är i förstadierna och designar, planerar och utformar.” 

Gyllenhammar tror inte att problemet med kompetensbristen ännu hunnit bli fullt synligt på andra ställen. Först måste den stora uppskalningen av gröna projekt och affärsmodeller bli verklighet.

– Vi har inga problem att klara ett antal pilotprojekt för grön omställning. Det är när det ska bli många fabriker, när vi ska skala upp, som vi kommer att behöva bli många fler, säger han.

Läs mer: Kompetensbristen

Här är kompetensen som saknas för klimatomställningen

Kompetensgapet: Massor av gröna jobb – men utbildningar gapar tomma: ”Försöker nå unga via Tik-Tok” 

Trots det råder ingen tvekan om att kompetensbristen påverkar redan i dag. Och enligt en undersökning från Svenskt näringsliv säger tre av fyra branscher att den riskerar att hindra kommande omställning.

Andreas Gyllenhammar gör samma bedömning.

– Klimatomställningen är hotad om vi inte löser det här. Vår internationella organisation – med 40 000 företag och en miljon ingenjörer – ser samma sak.

Enligt Sweco finns framför allt tre områden att jobba med för att mota bristen på arbetskraft. 

* Utbildning. 

* Vidareutbildning av den arbetskraft som redan finns. 

* Ökad arbetskraftsinvandring. 

Vad gäller de två förstnämnda punkterna har många bolag sedan länge upparbetade kontakter med högskolor och lärosäten, men nu krävs samarbeten på en annan nivå, menar Andreas Gyllenhammar. 

– Vi måste jobba branschöverskridande, vara innovativa och tänka nytt. Det går inte längre att luta sig mot det vanliga, säger han. 

Allra viktigast ur det korta perspektivet är att vidareutbilda befintlig personal. 

– Här har vi börjat agera. Vi har startat internutbildningar och akademier, det handlar om att paketera kunskap från de som jobbar i fronten och utbilda fler.

Hur ser du på Sveriges förutsättningar att lösa kompetensbristen jämfört med andra länder?

– Jag tror att de är goda. Vi har bra arbetsförhållanden och bra löner, vi kan vara konkurrenskraftiga. Om vi kan ta fram lösningarna nu så kan vi visa andra länder i ett senare skede hur vi gjorde.

Artikeln har också publicerats i Dagens industri. Dagens industri och Aktuell Hållbarhet ingår båda i Di-gruppen, Bonnier news.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev