söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Han är ny hållbarhetschef på forskningsinstitutet Rise

Publicerad: 27 september 2021, 12:13

Fredrik Aldaeus, ny kvalitets- och hållbarehtschef på Rise. Foto: Rise

Forskningsinstitutet Rise nya hållbarhetschef vill ansluta organisationens och dess klimatmål till Science Based Target initiative. ”En utmaning för en forskningsorganisation”, säger han.

Ämnen i artikeln:

KemikaliehanteringForskningÅteranvändningCirkulär Ekonomi

JR


Fredrik Aldaeus är ny hållbarhets- och kvalitetschef på forskningsinstitutet Rise. Fredrik Aldeus är fil dr i analytisk kemi och har arbetat på Rise i 13 år. Vid sidan av hållbarhetschefsjobbet driver han också forskningsprogrammet The Bioeconomy Research Programme.

– Verksamheten på RISE går ut på att bidra till nya lösningar för en hållbar framtid, så hållbarhetstänket genomsyrar allt vi gör. Mitt jobb är snarast att förstärka detta genom se till att vi hela tiden höjer vår ambitionsnivå - både i vår egen verksamhet och i den effekt vår forskning har hos våra kunder och i samhäller, säger Fredrik Aldaeus till Aktuell Hållbarhet. 

Du är också kvalitetschef. Hur kvalitetssäkrar man forskning? 

– Vårt största bidrag till en hållbar framtid är genom de forskningstjänster vi gör åt våra kunder, och tjänster går definitivt att kvalitetssäkra. Förutom att de resultat vi levererar är pålitliga och vilar på vetenskaplig grund, så märker vi att hållbarhet är en kvalitetsaspekt som bara blir viktigare och viktigare. Ett exempel på hur vi möter den efterfrågan är att vi hållbarhetsdeklarerar alla våra projekt. 

Fredrik Aldaeus säger att han gärna skulle se mer forskning kring kvalitetsmärkning av tjänster och att kanske studera hur forskningstjänsternas motsvarighet till produktmärkningar som Krav eller Fairtrade skulle kunna se ut.

Vilka är de största utmaningarna i ditt nya jobb just nu?

– Rise är en stor och relativt ung organisation som består av en sammanslagning av en stor mängd mindre institut. Även om vi har hållbarhet som en gemensam drivkraft så är det en utmaning att bidra till att alla strävar i samma riktning, så att vi verkligen bidrar till lösningar på de stora samhällsutmaningarna. Och att vi samtidigt uppfyller vårt statliga uppdrag om att stärka näringslivets konkurrenskraft och omställningen i offentlig sektor.

Vilka hållbarhetsproblem brådskar mest och vad kommer du att ta tag i först?

– På samhällsnivå så prioriterar Rise problem kring klimat, miljö, hälsa och välfärd. Att hantera digitaliseringens möjligheter och risker är också prioriterat, och det kopplar så klart till olika sociala hållbarhetsfrågor också. För vår egen verksamhet så prioriterar jag att vi ska ansluta oss till Science Based Targets initiative, vilket jag tror kan komma att bli en utmaning för en forskningsorganisation.

Fredrik Aldaeus är civilingenjör i kemiteknik från KTH och doktor i analytisk kemi från Stockholms universitet. Han tillträdde sin nya tjänst den 1 september. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev