lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Han ska leda energi- och klimatarbetet i Skåne

Publicerad: 18 juli 2022, 10:13

Gustaf Wiklund, ny tf chef för Energikontoret i Skåne, ska hantera en stor sammanslagning plus den stora energiutmaningen. Utöver det är han politiker för Miljöpartiet.

Gustaf Wiklund är sedan den 1 juli tillförordnad chef för Energikontoret Skåne, en roll han kommer att inneha fram till årsskiftet.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiEnergieffektiviseringKlimatanpassningMiljöpolitik

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ett stort fokus i det nya arbetet kommer att ligga på den förestående sammanslagningen av Energikontoret Skåne, där 33 skånska kommuner är medlemmar, och Energikontoret Sydost, där 25 kommuner och tre regioner i Skåne är medlemmar. 

— Mitt jobb blir dels att få med organisationen och samordna oss på ett bra sätt för att tillsammans skapa en stark organisation som är till nytta för våra medlemmar, som kommer vara kommuner och regioner. Utöver det handlar det om att ta sig an den stora energiutmaningen vi står inför och som är ett stort fokus för kommuner och företag i Skåne. Det gör vi genom att driva projekt och nätverk, säger Gustaf Wiklund till Aktuell Hållbarhet.

Hur går det med energiutmaningen?

– Det finns ett stort intresse och en efterfrågan. Fokuset ökar och intresset för oss ökar som aktör, särskilt med dyrare energipriser och den tekniska utvecklingen som drivs i stort av klimatomställningen. Där har vi på Energikontoret Skåne ett bra grunduppdrag där vi verkar för energieffektivisering och ökad andel förnybar energi.

Har det varit skralt med intresset för energieffektivisering tidigare?

– Det är en fråga som går upp och ner och drivs mycket av energikostnaderna. Eftersom de mångdubblats senaste halvåret året är det klart att fokus ökar och vi har ett enormt tryck. Hos de Energi- och klimatrådgivare som vi samordnar finns ett enormt intresse. Sedan ser vi en stor efterfrågan kring biogas som också har varit en sådan fråga . Där har vi en boom på gång både i Skåne, Sverige och Europa. Det stora fokuset för många är elektrifieringen, där det är en utmaning för många företag och kommuner att hitta sin roll. Där ser vi också att vi kan ha ett systemperspektiv: Elektrikfieringen är viktig för omställningen och samtidigt är det viktigt att inte glömma bort biogas, fjärrvärme och energieffektivisering.

Gustaf Wiklund har tidigare arbetat som strateg och projektledare på Energikontoret Skåne, dit han kom 2019. Innan dess har han bland annat arbetat som miljöinspektör på kommuner. Han har tidigare varit kommunalråd i Helsingborg samt styrelseordförande för Öresundskraft. I dag har han endast ett politiskt uppdrag, i stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg.

— Jag är politiskt aktiv för Miljöpartiet, men inte alls i den omfattningen jag varit tidigare, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev