Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Här är de 10 vanligaste jobbintervjumyterna

Publicerad: 24 november 2010, 11:45

Ska du på jobbintervju och bävar för den person du ska möta? I så fall kan du slappna av, jobbintervjuaren är för det mesta inte alls så förberedd som du tror.


Det är nyhetssajten E24, som i sin tur refererar till CNN Money, som listar de tio vanligaste myterna kring jobbintervjun:

1. Intervjuaren är väl förberedd
Personen du möter är för det mesta stressad och har inte alltid ens läst ditt cv. Inled intervjun med att berätta kortfattat om dina egenskaper, kvalifikationer och varför du vill ha just det jobbet. På så sätt ökar chansen att du slipper onödiga frågor.

2. Intervjuaren är utbildad i intervjuteknik
En del företag satsar på det, andra inte. Det gör att det är vanligt med vaga frågor. Svara ändå så specifikt som möjlig och betona varför du passar för jobbet.

3. Tacka ja till kaffe
Du ska absolut inte tacka ja av artighet, endast om du verkligen vill.

4. Intervjuaren vill ha referenserna direkt
Dessa kan du vänta med tills intervjuaren ber om dem. För det mesta vet du inte vilka referenser som passar bäst förrän du vet lite mer om jobbet.

5. Det finns alltid ett rätt svar
Ibland är hur du svarar viktigare än vad. Om de exempelvis ger dig i uppdrag att lösa ett hypotetiskt problem, tänk efter hur du gjort i en liknande situation och berätta om det.

6. Svara kortfattat
Tvärtom, du ska inte vara rädd att svara utförligt. Det är ändå du som förväntas prata två tredjedelar av tiden.

7. Utseendet spelar ingen roll om du har kvalifikationerna
Var inte tillgjord, men gör det bästa av det du har. Det är viktigt vad du utstrålar och hur du klär dig.

8. Visa på enorma framtidsambitioner
Många tror att man ska visa stora ambitioner när man får frågan om var man står om fem år, men det intervjuaren egentligen är ute efter är att veta om man är driven men inte blir rastlös om man inte blir befordrad tillräckligt snabbt. Ett bra svar kan vara ”jag skulle vara glad om jag fortfarande jobbar här, lär mig nya saker och är en värdefull tillgång”.

9. Jobbet är tillgängligt om du kallas till intervju
Detta är inte alltid fallet. Det kan finnas en intern kandidat klar, men företaget vill se sig runt vad som finns på marknaden för att vara på den säkra sidan.

10. Den som är mest kvalificerad får jobbet
Personligheten är en viktig del, därför har du goda chanser att få jobbet om du har rätt personlighet, men ändå inte har bäst meriter.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.