Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Här är framtidens vindkraftsjobb

Publicerad: 10 november 2009, 07:33

Oavsett om man vill utföra sina arbetsuppgifter 80 meter uppe i luften eller i ett kontor på markplan så kommer vindkraftutbyggnaden att innebära många jobbmöjligheter för många olika branscher. Miljöaktuellt har granskat framtidsbranschen.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Svensk Vindenergi tror och hoppas på 12 000 nya jobb inom tillverkning, installation och underhåll av vindkraftverk inom en tioårsperiod.

Sverige har i dagsläget inte någon storskalig vindkraftstillverkare. Men vi har en lång tradition av verkstadsindustri och lågkonjunkturen innebär att det kan bli lättare för en ny industrigren att etablera sig. Vindkraftverkens storlek gör det svårt att transportera dem stora avstånd, det är därför bra ifall tillverkningen av huvudkomponenterna ligger så nära nya anläggningar som möjligt. Det utländska vindkraftstillverkarna Enercon och Vestas tillverkar redan idag komponenter i Sverige och SKF har nyligen nyinvesterat för att kunna möta efterfrågan från vindkraftsbranschen.

Branschen sysselsätter idag 2000 personer men då består den svenska elproduktionen ännu bara av 1,5 % vindkraft. För att nå regeringens nya mål på 15 TWh vindkraft på land och 10 TWh till havs så kommer det att krävas mellan 3000-6000 nya vindkraftverk. Om svensk industri skulle kunna nå en marknadsposition för tillverkning som påminner om Danmark, Tysklands eller Spaniens så skulle antalet arbetstillfällen öka väsentligt. Svensk Vindenergi och Förnybart.nu har var för sig granskat vilka arbetstillfällen som kan bli aktuella.

Här är områdena där kompetensbehovet bedöms bli stort:

- Produktion: För produktion av både verk och komponenter kommer det att krävas forsknings och utvecklingsingenjörer, produktutvecklare och yrkesutbildade verkstadsarbetare som till exempel maskinoperatörer, mekaniker och tele- och elektronikmontörer.
- Projektering: Innan vindkraftsbolagen kommit så långt som till en beställning från en vindkrafttillverkare så lägger dom ner mycket jobb på projektering och tillståndsprocesser. Då behövs det bland annat miljöingenjörer, teknisk och meterologisk expertis samt jurister och ekonomer med inriktning på energi och miljöfrågor.
- Transporter och uppförande: För att få upp de 3000-6000 vindkraftverk som planeras så kommer det att krävas säkerhetsspecialister och specialister på transporter av tungt gods. Även civilingenjörer och projektledare som koordinerar montering av verk och kvalificerade byggnads och anläggningsarbetare kommer troligtvis att bli eftertraktade, både till land och till havs.
- Elnät: En storskalig utbyggnad av vindkraft innebär även nya förutsättningar för det svenska kraftsystemet, förstärkningar kommer att behöva göras både i lokala elnät och det svenska stamnätet. Detta kommer att innebära sysselsättning för exempelvis elkraftsingenjörer, montörer och driftstekniker.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.