Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Här är klädfärgerna du ska ha på jobbintervjun

Publicerad: 15 Juni 2011, 07:53

Färgen på dina kläder säger en hel del om din person. Därför kan det också avgörande på anställningsintervjun.


Gul
Gult är intellektets färg och passar bäst på intervjuer för kunskapsbaserade jobb, såsom lärare, arkivarier, jurister och forskare. Men använd det med måtta.

Röd
Det är en färg som man helst inte ska ha på anställningsintervjun. Rött står för mod och styrka, vilket kan göra att arbetsgivaren ser dig som krånglig. Det är också värt att tänka på att rött är arbetarrörelsens politiska symbolfärg.

Orange
Passar för dig som har ett kreativt jobb eftersom färgen signalerar humor och praktisk kreativitet. Dessa egenskaper är extra viktiga inom exempelvis underhållnings- och restaurangbranschen.

Grön
Rätt färg för dig som söker jobb inom omsorgen, då grönt står för empati och omsorg. Dessutom är det ju den officiella miljöfärgen.

Blå
Detta är framförallt är bank- och näringslivets färg. Den signalerar att du är seriös och pålitlig. Det finns till och med undersökningar som visar på att man lättare får banklån om man klär sig i marinblått. Men precis som med rött gäller det att tänka på att blått även används som symbolfärg för den konservativa politiken.

Turkos
Turkos visar på att du är frisk och ungdomlig och kan passa bra där hälsa och hygien är viktig. Men överdosera inte, använd hellre färgen som ett inslag i klädseln.

Rosa
Hör egentligen inte hemma på en anställningsintervju. Många kan uppfatta en rosaklädd person som omodern och feminin. Kan däremot funka om du söker jobb på förskola eller i en parfymbutik, däremot bör du använda den sparsamt.

Svart
Det är aldrig fel att klä sig i svart, den enda svagheten är att det egentligen att svart är väldigt opersonlig. För att sticka ut i mängden är det därför bra att matcha klädseln med någon färgrik detalj.

Vit
Säger extremt lite om din personlighet, så undvik att klä dig helt i vitt. Däremot en vit skjorta är aldrig fel, det visar att du tar intervjun på allvar.

Brun/beige
Uttrycker trygghet och passar därför på intervjuer där du vill uppfattas som stabil och jordnära. Men klä dig inte bara i dessa färger utan blanda med en annan kombination, annars är risken att du uppfattas som tråkig och utan karaktär.

Grå
Den mest karaktärsfattiga färgen av dem alla. Så återigen, klä dig inte helt i grått utan ha inslag av andra färger också.

Källa: Shortcut/Tove Steinbo "Fergene forteller"

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.