Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon blir ny hållbarhetschef på Riksbyggen

Publicerad: 12 april 2021, 14:26

Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Foto: Riksbyggen

Som ny hållbarhetschef på Riksbyggen vill Karolina Brick öka organisationens fokus på livscykelanalyser för att skapa ett helhetsgrepp kring alla viktiga hållbarhetsfrågor.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den 2 juni tillträder Karolina Brick en ny roll som hållbarhetschef på Riksbyggen där hon i dag är miljöchef. Karolina är utbildad civilingenjör och teknologie licentiat från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Tidigare har hon arbetat som miljökonsult på Grontmij och som miljöspecialist på Postnord. På Riksbyggen har hon arbetat i snart åtta år. 

– Att gå från miljöchef till hållbarhetschef på Riksbyggen innebär i praktiken två saker. Dels att jag får ett bredare ansvarsområde där jag utöver miljö också ansvarar för sociala frågor. Dels att jag också får ett personalansvar där jag kommer att samarbeta med Riksbyggens fem hållbarhetsspecialister. 

Vilka är Riksbyggens viktigaste hållbarhetsfrågor? 

– Det allra viktigaste är att belysa många olika aspekter. Att bedriva ett hållbarhetsarbete som inte bara fokuserar på en sak i taget, en tyvärr vanlig tendens i samhället. Om man inte ser helheten finns stor risk för suboptimering. Jag vill öka Riksbyggens fokus på livscykelperspektivet, byggnader är långlivade produkter och därför är det extra viktigt att inte göra saker som styr fel. Det handlar bland annat om materialval och underhåll.

När det kommer till enskilda hållbarhetsfrågor säger Karolina Brick att mycket fokus kommer att läggas på klimatomställningen och arbete med klimatanpassning av befintliga bestånd. Ett annat arbete som hon säger kommer att accelerera handlar om att skapa cirkulära flöden. 

– Här har byggsektorn tyvärr inte kommit så långt som man kunde önska. 

Om du fick genomföra en politisk reform för att göra byggsektorn mer hållbar, vilken skulle det bli? 

– Vi har precis lagt fram ett förslag om ett brett stöd som ska gå till gröna åtgärder i befintliga bestånd från bostadsrättsföreningar. Det befintliga beståndet är majoriteten av Sveriges byggnader och har en mycket stor påverkan. Här skulle bostadsrättsföreningar själva kunna göra mycket för att minska klimatpåverkan och värna biologisk mångfald. Stödet skulle också kunna riktas mot åtgärder som främjar cirkulär ekonomi, till exempel i form av så kallade återbruksrum där de boende kan dela saker med varandra.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev