Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon blir ny samtalsledare på Hållbarhetsnätverket

Publicerad: 26 april 2021, 13:10

Christina Lindbäck säger att hon ser fram mot att träffa engagerade och duktiga människor med ett positivt driv som kan hjälpa varandra att ta nästa steg och bli ännu bättre i sin roll.

Christina Lindbäck har lång erfarenhet från hållbarhetsområdet, bland annat som hållbarhetschef på NCC. Nu blir hon samtalsledare på Aktuell Hållbarhets och Dagens Industris Hållbarhetsnätverk.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Di Gruppen lanserar i september en ny omgång av Hållbarhetsnätverket. Samtalsledare är Christina Lindbäck som har lång erfarenhet från hållbarhetsområdet, bland annat som ordförande för Näringslivets miljöchefer och hållbarhetschef på NCC.

– Hållbarhetsfrågorna är mer aktuella än någonsin - på så många fronter och många olika sammanhang. Det är viktigt att hållbarhetschefen har kunskap, kan få inspiration och förmåga att ta nästa steg, säger Christina Lindbäck.

Hur ser du på hållbarhetschefens utmaningar, i dag och i morgon?

– De varierar nog väldigt mycket beroende på den bransch man verkar i. De branscher som är mindre mogna har sannolikt mer klassiska utmaningar som exempelvis att påvisa hållbarhetsarbetets nytta och affärskoppling. De som kommit längre med sitt arbete har mer utmaningar i hur man utvecklar hållbara affärsmodeller exempelvis med utgångspunkt i cirkularitet och digitalisering.

 Vilka frågor är det du ser som särskilt aktuella?

– Vi står inför många olika brytpunkter. Det som är väldigt intressant är att finanssektorn får en ny kravställande roll gentemot företag. Ett företags värdering baseras allt mer på hållbarhetsaspekter och hållbarhetschefen och ekonomichefen kommer att få anledning att kroka arm i allt större utsträckning framöver. Men sen är också bland annat klimat, biologisk mångfald, jämställdhet och mångfald högprioriterade frågor just nu.

Hur ser du på de ledarskapskrav som hållbarhetschefen har i dag och i morgon?

– Jag har träffat många hållbarhetschefer som säger att rollen är svårförstådd eftersom ansvaret ligger brett och korsfunktionellt i hela organisationen. Som hållbarhetschef i dag förväntas du förstå och hantera så många olika discipliner - ekonomi, HR, it, affärsutveckling och så vidare. Många menar alltså att bilden av hållbarhetschefens uppdrag och roll är svår att förstå vilket naturligtvis skapar frustration.

Vad ser du fram mot med att leda nätverket?

– Att få förmånen att träffa engagerade och duktiga människor med ett positivt driv som kan hjälpa varandra att ta nästa steg och bli ännu bättre i sin roll. Och där jag kan dela med mig av mina konkreta framgångar och utmaningar för att beskriva olika handlingsvägar man kan ta i olika situationer.

Hållbarhetsnätverket

Dis och AHs Hållbarhetsnätverk startar i september 2021. Under sex halvdagsmöten med expertföreläsningar och erfarenhetsdelning sätter nätverket fokus frågor och utmaningar som gruppen tillsammans tagit fram. Antalet platser är begränsat till 20 stycken.

Läs mer här

Frågor kan besvaras av Melinda Malmberg, melinda.malmberg@di.se. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev