Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon blir utvecklingsledare på Global Challenges Foundation

Publicerad: 23 november 2020, 14:39

Hållbarhetsprofilen Linda Burenius blir ny utvecklingsledare för Global Challenges Foundation där hon ska hantera samarbeten med Earth Commission och Climate Governance Commission.


Linda Burenius kommer senast från en roll som head of public affairs på Peas Industries och OX2 och blir nu utvecklingsledare på Global Challenges Foundation. Som utvecklingsledare kommer hon bland annat att ansvara för samarbetet med Earth Commission, till vilka Global Challenges Foundation givit ett anslag om 15 miljoner kronor. 

– Earth Commission är ett fantastiskt initiativ av ledande forskare runt om i världen som på vetenskaplig grund ska fastställa gränsvärden för vår planets livsuppehållande system och föreslå möjliga vägar för hur planeten och mänskligheten på ett säkert och rättvist sätt kan hålla sig inom dessa gränsvärden. De blir lite som en fristående FN:s klimatpanel fast för alla de planetära gränserna, berättar Linda Burenius för Aktuell Hållbarhet. 

Linda Burenius berättar att Earth Comission integrerar samhällsvetenskap och naturvetenskap och att Global Challenges Foundation specifikt stöder forskning som undersöker de socioekonomiska drivkrafterna för klimatrisker och biologisk mångfald och vilka aktörer, hävstänger och riktlinjer som främjar transformativ förändring. Delar av finansieringen går också till ett arbete som bedrivs av Johan Rockström och som handlar om att bedöma globala systemrisker. Den första rapporten från Earth Commission kommer år 2022, med en slutrapport planerad till 2023.

Ett annat samarbete som Linda Burenius kommer att driva är med Climate Governance Commission, vars syfte är att ta fram och mobilisera stöd och beslutsunderlag för effektiva lösningar på klimatkrisen.

Du har arbetat med klimatfrågan i många år och på många sätt. Hur tycker du att klimatfrågan utvecklas? 

– Jag är nog livrädd och hoppfull på en och samma gång. Utmaningarna är enorma och utsläppen behöver halveras varje årtionde. Det som gör mig hoppfull är att lösningarna redan finns och vi ser i dagsläget positiva tecken på många områden som exempelvis att allt fler länder förbinder sig till nollutsläpp innan 2050, EU:s nya klimatlag, och mycket annat.

Linda Burenius tillträder sin nya tjänst den 21 januari 2021.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.