Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon får innovationsansvar på Norden-nivå för Swerock: ”Större kraft när vi jobbar tillsammans”

Publicerad: 17 oktober 2022, 11:47

Karin Bergkvist.

Foto: Pressbild

Karin Bergkvist blir ny innovations- och hållbarhetsstrateg på nordisk nivå hos Swerock, efter att tidigare haft tjänsten på Sverige-nivå.

Ämnen i artikeln:

Byggbranschen

EV


Byggmaterialleverantören Swerock ingår i Peab-koncernen – nu blir Karin Bergkvist innovations- och hållbarhetsstrateg på nordisk nivå, efter att tidigare ha haft samma roll på Sverigenivå.

– Det blir en större kraft när vi jobbar tillsammans och kan lära av varandra. Vi har kommit olika långt i olika frågor. Vad kan vi dra för lärdomar av varandra? Det vill jag undersöka tillsammans med mina kolleger, säger Karin Bergkvist.

Ursprunget till den nya rollen är bland annat förvärv som gjorts. Bland annat har Swerock relativt nyligen fått nya kolleger i Finland efter att Peab-koncernen köpt verksamhet från byggbolaget Yit. Swerock har också fått en ny vd i Mats Norberg, som vill jobba mer med nordiskt samarbete.

Nu handlar det om att se vad som går att dra för lärdomar och fortsatta jobba för att mer hållbara byggmaterial kan tas fram, presenteras och paketeras.

– I Sverige har vi lanserat ett par koncept, med bland annat ekobetong där vi ersätter cement med andra bindematerial. Vi har även ett koncept för eko-ballast och de här ekokoncepten är något som vi börjar sprida, säger Karin Bergkvist.

Vad finns att lära av grannländerna? En hel del är svaret. Som ett tydligt exempel nämner Karin Bergkvist Finland och deras arbete med betong.

– Där har de kommit mycket längre med att använda olika typer av byggavfall som bindemedel i betong.

Förutom arbetet med nordiska koncernkolleger ser Karin Bergkvist också fram emot att blicka utåt, mot andra branscher och forskarvärlden. Omställningen i världen och samhället behöver växla upp, menar Karin Bergkvist.

– Ingen klarar omställningen ensam utan vi behöver samverka. Och vi behöver förutom det dagliga arbetet se till att vi ägnar tid åt den långsiktiga omställningen, säger Karin Bergkvist.

– Innovation kan handla om produkter och teknik, men också om affärsmodellen och tjänster som skapar värden för kunderna. Idag ser vi att det är hållbarhet som driver innovation.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev