måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon ska uppfylla BRA:s löfte om nettonollflyg

Publicerad: 10 september 2021, 09:24

Maria Fiskerud, hållbarhetschef på flygbolaget BRA från och med den 20 september. Foto: Staffan Flodin

Flygbolaget BRA har som mål att bli helt fossilfritt till år 2030. Nu har de anställt personen som ska genomföra planen.

Ämnen i artikeln:

FlygVäxthusgaserKoldioxidutsläpp

JR


Flygbolaget BRA har satt klimatmålen att halvera användandet av fossilt bränsle till år 2025 och vara helt fossilfritt år 2030. Nu anställer BRA Maria Fiskerud, före detta vd på Fly Green Fund och projektledare för Nordic network for electric aviation, som ny hållbarhetschef. Maria Fiskerud får därmed ett stort ansvar för att lösa flygets allra största utmaning. 

Maria Fiskerud har redan i dag på uppdrag av BRA arbetat för att ta fram vetenskapligt baserade mål enligt SBTI. Hon är också engagerad i BRA:s klimatarbete utifrån metodiken 1,5 Degrees Business Playbook. Den 20 september tillträder hon den nya tjänsten.

Att göra flyget helt fossilfritt är en stor utmaning. Vilka konkreta åtgärder tänker du genomföra för att nå ert 2030-mål? 

– Ambitionerna är väldigt högt ställda, men med BRA:s förutsättningar med en flotta bestående av energieffektiva propellerplan, är de möjliga att nå. Den främsta åtgärden är förstås att få biobränsle i flygplanen. Här är utmaningen att få ned priserna som i dag ligger fyra till fem gånger så högt som för fossilt flygbränsle. Den andra strategin handlar om elektrifiering och här samarbetar vi med Heart Aerospace ska ha ett färdigt elflygplan år 2026. BRA har flera korta sträckor som lämpar sig för elflyg som till en början förväntas kunna göra flygningar på upp till en timme, säger Maria Fiskerud till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev