lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Hon tar över rodret på SGU

Publicerad: 11 februari 2020, 13:25

Anneli Wirtén blir ny generaldirektör för SGU i Uppsala Foto: Hjortron/Wikimedia Commons, Länsstyrelsen

Anneli Wirtén blir ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning, SGU, och får därmed myndighetsansvaret för miljökvalitetsmålet ”grundvatten av god kvalitet”.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Anneli Wirtén blir ny generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning från och med den 1 mars. Hon har en bakgrund som jurist och har haft flera uppdrag relaterade till SGU:s verksamhet.

SGU är ansvarig myndighet för miljökvalitetsmålet ”grundvatten av god kvalitet” och hanterar bland annat frågor om mineralutvinning och geologisk lagring av koldioxid, vid sidan om forskning, internationella samarbeten, uppdragsverksamhet och tjänsteexport.

Anneli Wirtén kommer närmast från att ha varit länsråd i Jönköping. Hon har bland annat varit länsstyrelsernas representant i nationella rådet för miljödatasamverkan och delegat i Vattendelegationen Södra Östersjön.

– Jag upplever ett ökande fokus på vissa av SGU:s frågor. Dels grundvattensituationen under de senaste åren, men framför allt den gigantiska omställningen från fossilberoende som hela samhället står inför och där tillgången till vissa mineraler är en förutsättning för utveckling och framställande av teknik som ska ersätta fossila bränslen, säger Anneli Wirtén till Aktuell Hållbarhet.

Vad ser du som de viktigaste förutsättningarna du behöver för att kunna komma framåt i dessa frågor?

– Det finns en gedigen kompetens och erfarenhet på SGU, så där är ju en grundförutsättning på plats. Samma gäller mitt eget engagemang, tycker att det ska bli riktigt intressant. Sedan får vi följa politiken på området och se vilka uppdrag som landar på SGU. Spännande.

Anneli Wirtén efterträder Lena Söderberg som har varit generaldirektör i sex år, och som har valt att sluta i samband med att hennes ordinarie förordnande går ut och hon samtidigt fyller 65 år.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev