Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Ingen är immun mot mobbing på jobbet

Publicerad: 26 Februari 2018, 08:11

Businesswoman Being Gossiped About By Colleagues In Office

En ny norsk studie slår hål på den gamla myten om att starka individer som står upp för sig själva inte påverkas av mobbing på jobbet i samma utsträckning som känsliga personer.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöSocial hållbarhet

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att 9 procent av alla svenskar blivit utsatta för mobbing på arbetsplatsen, men mörkertalet tros vara stort eftersom många aldrig berättar vad de utsatts för. Vanligast är mobbing inom offentlig sektor. Det beror dels på att ledarskapet ofta är svagare och dels på att arbetsplatserna ofta är rörigare och sämre organiserade.

Mobbing på arbetsplatsen är ett allvarligt problem som kan leda till sjukskrivningar, posttraumatisk stress och till och med självmord. Tidigare har man antagit att människor är olika känsliga för mobbing och trakasserier, men en ny studie som genomförts av det norska arbetsmiljöinstitutet, i samarbete med universitetet i Bergen, visar att alla påverkas negativt av mobbing.

I studien fick 739 personer som utsatts för mobbing svara på en rad frågor i en enkät. Forskarnas utgångspunkt var att människor som kunde stå upp för sig själva och försvara sig mot trakasserier mer sällan drabbades av ångest, oro och andra hälsoproblem till följd av mobbing. Men när forskarna gick igenom resultaten kunde man konstatera att dessa individers skyddslager bara fungerade till viss. Om mobbingen intensifierades eller pågick under en längre tid så bröts de också ned och visade samma orosnivåer som sina mer känsliga kollegor. Forskarnas slutsats är att mobbing på arbetsplatsen aldrig får negligeras. Chefer och kollegor får aldrig lämna en utsatt medarbetare i sticket, i tron att han eller hon kan säga ifrån och ta vara på sig själv.

Hur står det till med ditt civilkurage?
I en dansk forskningsstudie från 2016 listas de 6 typer av beteenden som kollegor vanligtvis visar upp när någon utsätts för mobbing. Vilken typ är du?

Arkitekten
Den som startar mobbingen, till exempel att bjuda hem alla kollegor förutom en person som du ogillar.

Assistenten
Underlättar för arkitekten genom stöd och medhåll. Håller med om att den exkluderade kollegan inte ska bli medbjuden, det är inget att ha dåligt samvete för.

Den passiva
Du tackar nej till inbjudan eftersom du tycker att det är konstigt att utesluta en person men du tar inte upp det med någon annan.

Den medkännande
Du tycker synd om den uteslutna kollegan. Du tar hen åt sidan och berättar att du tycker att Arkitekten och Assistenten beter sig illa men du säger ingenting direkt till dem.

Försvararen
Blir arg och upprörd å den uteslutna kollegans vägnar. Du skäller ut Arkitekten inför den mobbade kollegan.

Medlaren
Kan inte tolerera att någon blir utfryst. Du går till Arkitekten och Assistenten och säger till dem att de gör fel och att du tycker att de ska vända sig till den uteslutna kollegan och lösa de problem de har med hen.

Läs den norska studien här

Läs den danska studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.