söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Johan Kuylenstierna blir ny generaldirektör för Formas

Publicerad: 14 juni 2022, 13:51

Johan Kuylenstierna. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Johan Kuylenstierna blir ny generaldirektör för forskningsrådet Formas, och lämnar därmed rollen som ordförande i Klimatpolitiska rådet.


KT


Varför byter du jobb?

– Jag byter helt enkelt jobb för att jag tycker det är en fantastisk möjlighet att få leda Formas. Jag har en brokig karriär bakom mig, de senaste fem åren har jag haft en rad styrelseuppdrag och varit ordförande för Klimatpolitiska rådet, men det uppdraget skulle ändå ha löpt ut om ett år, så jag hade redan börjat fundera på nästa steg. Då dök detta upp. Det kombinerar så mycket som jag tycker är intressant – klimatomställningen och kopplingen till de gröna näringarna, och så stadsutveckling och kopplingen till forskningsvärlden och universitetsvärlden. 

Vad vill du göra i din nya roll?

– Jag är lite försiktig med att säga det, jag vill börja med att sätta mig in i verksamheten och verkligen förstå den. Men mitt huvuduppdrag är ju att leda myndigheten, och det vill jag göra på ett bra sätt.

Hur känns det att lämna Klimatpolitiska rådet, där du varit med sedan starten 2018?

– Jag hade bara ett år kvar och skulle ändå ha lämnat 2023. Men det är klart att det på ett sätt är tråkigt. Det har varit otroligt spännande. Samtidigt är jag för att man ska ha rotation på de här posterna och på ordförandeskapet. 

Hur ser du tillbaka på åren i rådet?

– Det har varit ett fantastiskt intressant uppdrag. Klimatpolitiska rådet har blivit ett väldigt viktigt råd. Politikerna har lyssnat på oss, vi har hela tiden fått återkoppling på våra rekommendationer och jag tycker att vi har kunnat bidra till det klimatpolitiska arbetet. Det har också varit värdefullt att vi har visat att det går att arbeta i en tvärvetenskaplig forskargrupp och komma fram till gemensamma rapporter. Ska man utvärdera den samlade politiken behövs många olika kompetenser.

Kan du säga något mer om vad du ska göra i din nya tjänst?

– I likhet med Klimatpolitiska rådet har Formas ett uppdrag att genom forskning bidra till klimatomställningen. Det kommer att bli viktigt att jag håller mig ajour med vad som är viktiga frågeställningar i omställningen och hur man kan jobba med dessa. Myndigheten är också engagerad i många forskningssamarbeten på internationell nivå där jag kommer att vara involverad. I övrigt vill jag sätta mig in i verksamheten innan jag säger mer.

Johan Kuylenstierna är i dag förutom ordförande i Klimatpolitiska rådet också adjungerad professor och hedersdoktor vid Stockholms universitet och styrelseledamot i bland annat Sveaskog, WWF Sverige och Mistra. 

Han tillträder sin nya tjänst som generaldirektör för Formas den 6 september.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev