Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Karriärexperten: ”Sluta söka jobb baklänges”

Publicerad: 3 maj 2010, 05:21

Många jobbsökare litar för mycket till slumpen och sina nätverk, och är för lite målinriktade. De borde sluta söka jobb baklänges, anser karriärrådgivaren Vicki Brackett.


Ofta börjar den arbetssökande med att uppdatera sin meritförteckning, och skicka ut den till det egna nätverket eller till rekryteringsansvariga i hopp att få napp.

Men att göra så är som att skjuta med hagelbössa mot sitt nätverk, anser Vicki Brackett, karriärcoach på företaget Make It Happen till IDG News.
– Det fungerar inte när tusentals andra gör samma sak. Betrakta och marknadsföra dig i stället som en produkt. Den som vill sälja en energidrink skulle inte först tillverka drinken och sedan gå ut till butikerna och hoppas att den blir köpt, säger hon.

Analysera
marknaden, identifiera vem som vill köpa en energidryck och vad de vill ha i en sådan, och hur den skulle hjälpa dem.
– Först när vi vet det kan vi ta fram den perfekta energidrycken och lansera den.

Men många gör felet att skicka ut sin meritförteckning på ett sätt som låter slumpen avgöra. I stället bör de identifiera branscher och företag som passar och följa dem noga.

När ett intressant företag identifierats gäller det att lära sig allt man kan om det; branschen, konkurrenter, svagheter, styrkor och affärsmål. Med de kunskaperna kan den arbetssökande kommunicera effektivare om hur han eller hon kan vara med och leda företaget till framgång.

Med en lista, ett anpassat budskap och en målgrupp kan den jobbsökande skicka ut sin ansökan och meritförteckning.

Många
karriärcoacher rekommenderar att ansökan skickas till den ansvarige rekryteraren. Enligt Beckett är det inte alltid en bra idé eftersom just de får massor med ansökningar och det är lätt att bli bortsorterad.

Istället
tipsar hon om att skicka ansökan till rekryterarens chef. Om rekryteraren är en cio, kan ansökan skickas till personen ovanför, exempelvis ekonomichef eller vd.

Det handlar
inte om att sluta kontakta rekryteringschefer, personalchefer eller de egna nätverkskontakterna, utan om att ha en mer samordnad ansats. Att organisera sig och att fråga sig om en det traditionella sättet att söka jobb fungerar.
– Om inte kan det vara dags att försöka något annat, säger hon.

Karin Myrén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.