måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Klimatstudenterna: Sveriges lärosäten med bäst och sämst klimatarbete

Publicerad: 15 mars 2021, 11:11

Newmaninstitutet och Chalmers är de svenska lärosäten med bäst klimatarbete, enligt en ny rankning.

Foto: Wikimedia Commons

I samband med att ansökningen till årets utbildningar och kurser på universitet och högskolor öppnar i dag passar organisationen Klimatstudenterna på att berätta vilka lärosäten som har bäst klimatarbete.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Chalmers och Newmaninstitutet är de lärosäten som har det bästa klimatarbetet. Det hävdar organisationen Klimatstudenterna i rankningen ”Climate Action Ranking 2021” som presenteras i samband med att ansökningarna till höstens utbildningar och kurser öppnar. Rankningen bygger på faktorerna ”flygutsläpp per årsarbetskraft”, ”mätning av totala utsläpp”, ”minskning av flygutsläpp” samt ”mål och handlingsplaner”. I de fyra olika områdena lyckades Chalmers och Newmaninstitutet få 89 poäng vardera av 100 möjliga. Längst ner i rankningen hamnar Handelshögskolan i Stockholm med 57 poäng.

”Vi i Klimatstudenterna menar att Sveriges universitet och högskolor har en unik roll, både symboliskt och praktiskt, i att realisera klimatomställningen i samhället. Symboliskt, genom att agera på den forskning de själva producerar – genom att leva som de lär. Praktiskt – genom att vara partipolitiskt och religiöst obundna institutioner utan vinstkrav berikade med enorm kunskap och kompetens och med det uttalade uppdraget att utbilda, forska och samverka”, skriver Klimatstudenterna i en kommentar kopplad till Studien. 

I samband med rankningen påpekar också Klimatstudenterna att regeringen år 2019 skärpte kraven på att Sveriges lärosäten ska arbeta med att främja hållbar utveckling och att minska sin egen direkta negativa påverkan på miljön.

Läs Climate Action Ranking 2021 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev