måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Lösningsorienterad forskare blir ny Zennströmprofessor

Publicerad: 12 september 2022, 11:41

Sverker C Jagers har flera förhoppningar kring sin nya roll. Foto: Emelie Asplund

Sverker Jagers är den femte gästprofessorn i ordningen som får möjlighet att ta sig an frågan om klimatledarskap vid Uppsala universitet.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikForskning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I slutet av förra veckan blev det klart att Sverker C Jagers, till vardags professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för studier av kollektivt handlande vid Göteborgs universitet, blir ny gästprofessor på Zennströms klimatprofessur vid Uppsala universitet.

För Aktuell Hållbarhet berättar Jagers vad han hoppas få ut av sin nya roll:

”Det är flera saker som jag vill uppnå under denna tid. Jag har en tydligt lösningsorienterad forskningsprofil: Hur kan klimatstyrmedel utformas så att de är både effektiva och upplevs som acceptabla? Mer övergripande vill jag medverka till att detta fält får ökat utrymme i både undervisningen och forskningen vid Uppsala universitet”, skriver han i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Jagers har två ytterligare förhoppningar:

”Jag har lång erfarenhet av att arbeta med och bygga upp tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, något som inte är helt enkelt. Förhoppningsvis kan dessa erfarenheter bidra till att stärka universitetets forskningsprofil ytterligare. Slutligen finns det väldigt framgångsrika forskare och forskargrupper vid Uppsala universitet som jag hoppas komma i kontakt med och få lära mig mer av.”

Gästprofessuren på Uppsala universitet finansieras under en tioårsperiod genom en tidigare donation av entreprenören Niklas Zennström. Tanken är att en ny professor bjuds in varje eller vartannat år. De som tidigare innehaft posten har varit Stefania Barca, Keri Facer, Kevin Anderson samt Doreen Stabinsky.

För Sverker C Jagers sträcker sig professuren från september 2022 till december 2023. Han kommer under denna tid att delta i forskning, undervisning samt extern samverkan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev