Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Mikael Karlsson byter KTH mot Uppsala universitet

Publicerad: 25 januari 2021, 10:41

Mikael Karlsson blir lektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet.

Forskaren Mikael Karlsson byter KTH mot Uppsala universitet. Där hoppas han kunna motarbeta myter, pseudodebatter och föreställningar om att förändringar är svåra och dyra.


Forskaren Mikael Karlsson byter KTH mot Uppsala universitet med start i mitten på mars då han tillträder tjänsten som lektor i Klimatledarskap på avdelningen Naturresurser och hållbar utveckling vid institutionen för geovetenskap. Mikael Karlsson ska leda forskningen och arbetet vid noden för Klimatledarskap, som även ansvarar för Zennströms gästprofessur i klimatledarskap.

Vad vill du åstadkomma med ditt nya jobb? 

– Jag ser klimatledarskap i tre dimensioner. Basen är forskning om klimatledarskap i vid mening, till exempel om hur föregångare i politik och näringsliv kan få ringar på vattnet. På den grunden kan vi stärka samspelet med politiker, företag och civilsamhället. Lika viktigt är att vi vänder oss till allmänheten, för att visa att omställningen är nödvändig men också något som skapar stora möjligheter och en stärkt välfärd. Jag hoppas kunna bidra till att vi flyttar fram positionerna inom dessa tre fält. Personligen får jag också mer tid för fri forskning och återigen goda möjligheter att arbeta mer internationellt.

Vad blir den största utmaningen i dina ögon?

– Tjänsten blir spännande och rolig, men utmaningen ligger framför allt i samhället. Det finns en rad problem att hantera, från myter och pseudodebatter till föreställningar om att förändringar är svåra och dyra. Jag tror att vi på solid vetenskaplig grund kan bidra till mer ordning och reda i samtalet och dessutom visa att klimatåtgärder ofta är lönsamma och värdefulla ur en rad perspektiv. Samtidigt ska vi förstås inte blunda för de problem som de facto finns.

Du har flera uppdrag vid sidan av din forskning. Vilka kommer du att fortsätta med?

– De uppdrag jag har fått av regeringen och EU-kommissionen ska jag givetvis fortsätta med, exempelvis i Skogsstyrelsen, Kärnavfallsrådet och olika expertgrupper och utredningar. Jag kommer även fortsätta hjälpa myndigheter och företag som behöver stöd i miljöarbetet, men endast i den mån jag hinner med. Nu blir det full fart och prioritet på Uppsala universitet.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.