tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Mycket jobb återstår i EUs nya energisparplan

Publicerad: 9 mars 2011, 10:37

Idag sjösätter EU sitt flaggskepp på energiområdet – den reviderade handlingsplanen för energieffektiviseringar. Kommissionen satsar på branschspecifika lösningar – utan någon central flank.

Ämnen i artikeln:

EuEnergieffektivisering

Störst potential finns enligt EU-kommissionen i byggsektorn, hos transporter och i industrin. Det är där medlemsländerna måste jobba som hårdast. Dokumentet saknar förslag på rättsliga och ekonomiska styrmedel – istället handlar det om åtgärder för att bygga upp en miljövänligare energimarknad på sikt.

Några konkreta åtgärder föreslås i planen: i byggsektorn vill man till exempel att medlemsländerna varje år renoverar 3 procent av offentligt ägda fastigheter (mätt som golvyta) – vilket är dubbla takten jämfört med idag – för att göra innehavet till de mest effektiva avseende energiförbrukning.

En annan del av reformen är att utbilda yrkesfolk. De 1,5 miljoner människor som idag jobbar i branschen räcker inte till. Därför tänker Kommissionen starta ett utbildningsprogram för arkitekter, ingenjörer, hantverkare och servicetekniker. Programmet heter BUILD UP Skills och siktar på att hitta de 2,5 miljoner yrkesarbetare som behövs till år 2015.

Bättre produktdesign och åtgärder i offentliga sektor kan enligt EU:s uppgraderade energiplan reducera utsläppen av koldioxid med cirka 100 miljoner ton per år. Lika mycket kan åtgärder från konsumentledet och från effektivare transporter ge.

Allra mest talande är kanske de åtgärder som inte finns med i planen:

Som väntat lägger Kommissionen inte fram något rättsligt bindande krav på att effektivisera förbrukningen med 20 procent till år 2020. Med nuvarande takt i arbetet förväntas länderna att nå  cirka 9 procent på den kvarstående tiden, vilket är alldeles för dåligt enligt Energikommissionär Oettinger. Takten måste höjas rejält.

I dokumentet står att energireformerna på området än så länge inte fått någon slagkraft på grund av marknadshinder av olika slag. Medlemsländerna bör därför skapa bättre ekonomiska incitament genom att höja energi- och koldioxidskatter och skapa finansiella mekanismer för investeringar, till exempel genom vita el-certifikat.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev