Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Nio av tio trivs på jobbet

Publicerad: 4 september 2013, 23:00

De allra flesta trivs på jobbet. men även den som trivs kan vara i riskzonen för stressproblem.


I en undersökning från hälsoföretaget Previa svarar en tredjedel ”Ja, absolut” på frågan om de trivs med sitt arbete. Lägger man samman alla som lutar åt ett positivt svar på en sexgradig skala blir resultatet ännu tydligare: nio av tio uttrycker sig då positivt.

– Det stämmer väl överens med bilden jag får när jag pratar med människor, men det finns också en liten grupp som absolut inte trivs. Där måste man som kollega eller chef reagera. Annars finns risken för allvarliga hälsoproblem, säger Per Larsson, beteendevetare på Previa.

Det betyder inte att arbetsplatserna är fria från stressproblem, betonar Per Larsson.

– Att man trivs betyder inte att man inte stressar för mycket. Att tala om positiv stress kan vara vilseledande. Jag har träffat många som tyckte att de hade mycket stimulerande jobb, men ändå drabbades av akut utmattning med personlig kris som följd.

– Jag skulle vilja att fler chefer förmår att agera genom att säga ”nu tar jag bort dig från de här projekten och så går du hem klockan 17” när någon arbetar för mycket och uppvisat stressymptom.

Undersökningen omfattar anställda från en mängd branscher och det finns ingen specifik statistik för it-sektorn. Ingenting tyder på att it-proffs skulle trivas sämre än andra.

– Min uppfattning är att de trivs minst lika bra, men inom it finns specifika stressfaktorer. Utvecklingen går snabbt och man måste ofta lära om. Man kan bli stressad av system som inte fungerar, man ha svårt att hitta sina gränser i dagens gränslösa landskap.

Linus Larsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.