Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Nytt styrelseuppdrag: Susanne Blanke ska vägleda Ecogains digitaliseringsresa

Publicerad: 7 juni 2021, 16:09

Susanne Blanke.

Foto: Ecogain/ Getty

Biologisk mångfalds-konsulten Ecogain satsar nu stort på att ökad digitalisering av verksamheten. En av åtgärderna är att ta in Susanne Blanke i styrelsen för att därifrån vägleda företagets digitaliseringsresa.


Susanne Blanke är i grunden civilingenjör med inriktning på digital teknik och har en lång erfarenhet av att ställa om olika verksamheter i digital riktning. I dag arbetar hon på Peak Performance med titeln direct-to-consumer director.

Susanne Blanke säger till Aktuell Hållbarhet att digitala verktyg blir allt viktigare för att effektivt kunna minska påverkan från olika exploateringsprojekt. 

– Digitalisering kan förbättra arbetet med biologisk mångfald på flera olika sätt. En möjlighet här är till exempel att samla in markanvändningsdata genom sensorer och satelliter som kan scanna naturområden. Med effektivt insamlad data är nästa steg att koppla ihop insamlad data med databaser så att det går att sätta relevant fakta på datan, till exempel höjd på träd, nivåskillnader och så vidare. Därefter kan digitala verktyg räkna ut vilken påverkan en markanvändning kommer att få på ekosystemen. Vilka arter kommer att påverkas och så vidare, säger hon. 

I ytterligare steg gör olika digitala verktyg det möjligt att skapa olika scenarion kring planerade markanvändningsprojekt. 

– Det gör det möjligt att välja om man ska exploatera den ena eller den andra biten av möjliga naturområden. Här kan man förhoppningsvis identifiera de scenarion som ger lägst påverkan på naturen. 

Har du något tips till företag som vill effektivisera sitt arbete med biologisk mångfald med hjälp av digitala verktyg? 

– Det beror helt på vilken typ av bolag det handlar om. Men en sak som jag vill slå ett slag för är att dela data med andra. Det här ligger än så länge i sin linda. Men väldigt mycket är outforskat och ju mer data man kan dela, till exempel om ett visst naturområde, desto snabbare kan hela branscher flytta sig framåt. Ett intressant exempel här är en app där arborister registrerar trädarter och mäter trädhöjden och skapar på så sätt data som kan användas av ekologer. 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.